S one strane 9

Filmovi koji su obeleželi FEST od sutra u bioskopima

Na repertoarima širom Srbije od sutra će se naći filmovi „S one strane“ i „Trambo“, koji su obeležil ovogodišnji FEST.

Film „S one strane“, snimljen u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, koji je osvojio specijalno priznanje u programu Panorama na 66. filmskom festivalu u Berlinu i čak tri nagrade na 44. FEST-u (Beogradski pobednik za najbolji film u manjinskoj srpskoj koprodukciji, najbolju režiju i nagradu Nebojša Đukelić), je napeta psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste. Film prati Vesnu koja se pre 20 godina sa decom preselila u Zagreb, bežeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala da sakrije.

Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.

„Trambo“ govori o Daltonu Trambu, jednom od najpoznatijih i najpriznatijih Holivudskih scenarista koji je 1950. godine, zbog sumnje da je bio član Komunističke partije, osuđen na 11 meseci zatvora. Nakon izlaska iz zatvora, Trambo shvata da se njegovo ime nalazi na crnoj listi. Film se priseća kako se Dalton domišljato koristio rečima da osvoji dva Oskara i izloži apsurdnost i nepravdu koji stoje iza crne liste, a koja je zahvatila sve, od trač kolumnistkinje Hed Hoper do Džona Vejna, Kirka Daglasa i Otoa Premingera.

Za režiju je zadužen Džej Rouč, dok glavne uloge imaju Brajan Krenston, Helen Miren i Dajana Lejn.