fbpx
Boško Tokin "Oslobodite se predrasuda", 1929, kolaž, Muzej avangarde Zagreb
Boško Tokin "Oslobodite se predrasuda", 1929, kolaž, Muzej avangarde Zagreb

Simpozijum SRPSKA AVANGARDA I ALTERNATIVNI FILM

Simpozijum “Srpska avangarda i alternativni film” biće održan u sredu 29. aprila u 18 sati u Domu kulture Studentski grad, povodom knjige Božidara Zečevića Srpska avangarda i film 1920-1932, koja je prošle godine objavljena u izdanju Udruženja filmskih umetnika.

Na simpozijum su pozvani renomirani filmski autori i teoretičari filma: Petar Blagojević Aranđelović, Petar Volk, Srđan Vučinić, Branko Vučićević, Toma Gavrić, Greg De Cuir, Žarko Dragojević, Boro Drašković, Nikola Đurić, Bojan Jovanović, Jovan Joca Jovanović, Bojan Jović, Ivana Kronja, Dušan Makavejev, Miodrag Milošević, Branislav Miltojević, Aleksandra Mirčić, Vlada Petrić, Miroslav Bata Petrović, Vladan Radovanović, Zoran Saveski, Nikola Stojanović, Gojko Tešić, Milanka Todić, Predrag Todorović, Igor Toholj, Sava Trifković, Slobodan Šijan, Ljubomir Šimunić.

„Činjenica je da ono što danas nazivamo srpskim alternativnim filmom ima svoje preteče u baštini srpske avangarde koja se zbilja bavila alternativnim vidovima sedme umetnosti 1920-1932. Pobuna protiv tržišnog  filma ne počinje, dakle, ni juče ni prekjuče, nego sa herojskom epohom Odbrane filma i njegovog prava na sopstvenu poetiku. Ako je „alternativni film vrsta izražavanja filmom, koje se neprestano postavlja u opoziciju prema vladajućim kodovima kulture, tj. pripada onoj vrsti svesti koja se toj kulturi opire i ne prihvata je“ birajući pri tom „samo one elemente forme i sadržaje koji se već ne nalaze u tradicionalnom arsenalu sredstava“, kako glasi jedno od određenja alternativng filma koje je ovde na snazi,  onda se cela ta ideja  već nalazi i to bez ostatka u pobuni srpske avangarde iz ranih dvadesetih godina. Ovu uzbudljivu činjenicu, koja je sve do danas čamila pod nekom vrstom senke, kao da predoseća Živojin Pavlović u jednom svom starom dnevniku: „Jedini smisao cele avanture, od Altamire do Tomasa Mana. jeste u pobuni i prokletstvu što je prati poput senke: ukoliko je pobuna violentnija, utoliko joj je senka gušća“ . Božidar Zečević

Ilustracija: Boško Tokin “Oslobodite se predrasuda”, 1929, kolaž (Muzej avangarde Zagreb)