ejot na 29 beogradskom dzez festivalu

Ejot na 29. Beogradskom džez festivalu

Nazivaju ih jednim od najboljih mladih džez bendova na tržištu, muzičarima koji pružaju mnogo više od džeza, kao i bendom koji ostavlja bez daha. Ejot (Eyot) je nastao pre samo pet godina u Nišu, i za to vreme izgradio više nego zavidnu karijeru u inostranstvu. Ove godine nastupaju u okviru 29. Beogradskog džez festivala, u petak, 25. oktobra od 19:30 u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Nakon njihovog koncerta, od 21:30 na 29. BDžF nastupiće legendarni saksofonista Li Konic sa talentovanim mladim pijanistom Denom Tepferom. Cena ulaznice za dupli program je 1.200 dinara, a mogu se nabaviti preko EVENTIM prodajne mreže.

“Ejot svakako nije klasičan džez bend, mi imamo totalnu drugačiju filozofiju muzike. Postoji mnogo bendova poput nas koji traže i donose neka nova rešenja i izraze, a upravo ta eklektičnost stilova je budućnost džeza i jedini način da on opstane. Na kraju krajeva, ja i ne razmišljam o tome koji pravac sviramo, bitno mi je samo da izrazimo emociju kroz sve to, i mislim da tu leži naš najveći kvalitet i snaga”, objašnjava Dejan Ilijić, pijanista benda.

Do sada su izdali dva albuma, poslednji je potpisan sa nemačkim Neuklangom. Njihova muzika se puštala na brojnim inostranim radio stanicama, pa ipak u Srbiji malo ljudi poznaje njihovu muziku.

Članovi benda već su bili gosti Doma omladine Beograda, u okviru projekta “Džez za Dž!“ u prepunoj sali Amerikana. Za nastup na Beogradskom džez festivalu najavaljuju istu, ako ne i bolju atmosferu.

“Ne pravimo razliku između publike u inostranstvu i ovde. Prava publika, ona koja je došla da ispoštuje ideju i energiju koju muzičari daju, i uzvrati svojom, svuda je ista. Sviraćemo miks prvog i drugog albuma. Još uvek nismo definisali program, jedino su u ovom trenutku sigurne naslovne Drifters i Horizon, najavljuje Ilijić.

Što se tiče ostalih izvođača na 29. Beogradskom džez festivalu, Dejan Ilijić preporučuje publici da poseti nastupe Nika Barča, 26. oktobra od 00:30 i Vidžej Ajera, 28. oktobra od 21:00, oba u Domu omladine Beograda.