Izložba Jubilej BDF-a

17. januara – 10. februara, Robna kuća Beograd

Izložžba fotografija, Jubilej, koja najavljuje produkcije sa programa 10. Beogradskog festivala igre (5-19 april), biće otvorena 17. januara u 19h, u prostoru Robne kuće Beograd u Knez Mihailovoj ulici.

Izložžba predstavlja ukupno 25 fotografija iz predstava koje će na našše scene doneti Bečki državni balet, Balet Jazz Montreal, šŠvedski Kulberg balet, Danski plesni teatar, Balet Preljokaž, MaggioDanza, Pekinški plesni teatar, Kompanija Niva ŠŠenfilda, trupe Alias, Peeping Tom, Ultima Vez… Izbor fotografija je načinio Andreja Nježić, umetnik koji već nekoliko godina unazad potpisuje vizuelni identitet festivala, dok je projekat nastao u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda. Postavka će trajati do 10. februara. U istom prostoru, zakazana je promocija monografije festivala, i to 1. februara u 19h.

Monografija, DecaDance,  povodom 10 godina Beogradskog festivala igre, jeste svojevrsni zbornik produkcija koje su tokom jedne decenije postojanja Festivala prikazane domaćoj publici. Radi se o preko 120 naslova, kultnih baletskih i plesnih kompanija, ali i onih umetnika koje je ova manifestacija najavila svetskoj publici i kritici. Monografija je realizovana isključivo na engleskom jeziku, zahvaljujući mnogobrojnim prijateljima i pošštovaocima festivala. Tako je dizajn potpisao kreativni tim agencije New Moment New Ideas Company Y&R, a šštampu omogućio Službeni glasnik.

“Beogradski festival igre puni deset godina. To je važžna prilika za podsećanje na istorijski put i impozantan rast koji je proššao. Beogradski festival igre je znao, možda višše od bilo kog festivala u Evropi, da oseti promene i senzibilitet područja zahvaljujući kulturnoj viziji i incijativi direktorke Aje Jung, koja je hrabro i profesionalno postala nosilac promena, i ostvarila međunarodni uspeh manifestacije.”- Maria Luisa Buzzi | magazin Danza e Danza, Milano (januar, 2013).