Fist 11

11. Festival internacionalnog studentskog teatra FIST

Jedanaesti po redu Festival internacionalnog studentskog teatra FIST održaće se od 5. do 8. maja u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, pod sloganom “Menjamo (se)”.

FIST je osnovan 2005. godine na inicijativu studenata Fakulteta dramskih umetnosti i od tada iz godine u godinu potvrđuje svoje mesto kao značajan pozorišni i festivalski događaj na kulturnoj mapi Beograda. Ovaj festival je jedan od malobrojnih festivala u svetu koji su organizovani isključivo od strane studenata.

Ulaz na sve programe FISTa je potpuno besplatan.

Ideja ovogodišnjeg FISTa je menjati (se) kroz pozorište i kroz sve ono što nam pozoriše pruža. Predstave koje gostuju na ovogodišnjem festivalu pokušaće da odgovore na ovaj izazov, da nešto promene i da svi zajedno stvorimo novo pozorište. Tim zadužen za organizaciju FISTa odlučio je da su promene nešto što je u ovom trenutku jako važno, ali ne samo u ovom trenutku, već u svakom – jer menjati sebe i svet oko sebe nikada neće prestati da bude aktuelno.

Glavni program festivala čini šest predstava koje dolaze iz Švajcarske, Bosne i Hercegovine, Rusije, Hrvatske, Poljske i Srbije. Ove predstave takmičiće se za Grand Prix festivala, a pobednika će odlučiti žiri koji čine arhitekta Romana Bošković, pozorišni reditelj Milan Nešković i glumica Vanja Ejdus.

Poseban deo festivala zauzima FIST PLAY koji čini pozorišna predstava u produkciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti. “Kaskader” je predstava koja je nastala na inicijativu studenata
sa idejom da se publika, umesto pasivnog posmatranja predstave, aktivno uključi u njeno stvaranje, i to tako što će odrediti sudbinu jednog mladog čoveka na početku njegove karijere.