A2 Banja robija poster

Banja robija

Predstava „Banja robija“ je jedinstven pozorišni projekat na našim scenama budući da je nastao od priča i ispovesti prikupljanih tokom tri meseca rada sa više od 300 osuđenika u srpskim zatvorima. Predstava će biti igrana 21. i 22. decembra u 19h u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Ulaznica je 200 dinara.

Ispovesti zatvorenaika postale su dokumentarna građa dramskog komada koji prikazuje stanje u srpskim zatvorima kroz konkretne slučajeve, direktno i bez uvijanja. Dokumentarnost nije međutim jedini kuriozitet ovog projekta.

Predstava je osmišljena kao jedna vrsta javne diskusije. Publika je pozvana da se nakon izvođenja uključi u interevncije na sceni, razgovor i diskusiju i zajedno sa učesnicima pokuša da nađe rešenje za prikazane probleme.

Predstavu izvodi pozorišna trupa u kojoj, između ostalih, igraju i bivši osuđenici. To znači da je ovo kompletno zaokružen proces u kome bivši osuđenici igraju priče iz zatvorskog života nastojeći da javnosti saopšte istinu o zbivanjima iza zidova.

Predstava će biti prikazana pred više od 1200 osuđenika u zatvorima širom zemlje. Do sad je odigrana u tri zatvora i predstoji još izvođenja. Svi oni će moći da kažu svoje mišljenje i svoje probleme, isto kao i pozorišna publika kojoj će predstava biti prikazana u većim gradovima Srbije.

Najurgentniji predlozi i rešenja biće predstavljeni nosiocima javne vlasti koji trenutno rade na izradi predloga Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Upravo zbog svega iznetog, projekat u okviru koga se izvodi „Banja robija“ zove se „Od kršenja do stvaranja zakona“. To je jedinstvena prilika osuđenim licima da se njihov glas čuje a njihova iskustva postanu konstruktivna osnova za rešavanje konkretnih problema u kaznenom sistemu.

 

Igraju:

Aleksandar Ćaćić

Dragan Miševski

Aleksandar Lazić

Aleksandar Mijušković

 

Dramatrug: Bogdan Španjević

Kostim i scenografija: Boris Čakširan

Muzika: Suzana Sumrah i Bruno Božić

Režija: Aleksandra Jelić

 

Fotograf: Nebojša Petrović