Na letnjoj sceni Teatrijuma

NA LETNJOJ SCENI TEATRIJUMA PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA TESLA – SVETLOPIS U VREMENU

Za vikend, 16. i 17. jula u 21h Hadži Petar Božović igraće predstavu “Luča Mikrokozma”na Letnjoj sceni Teatrijuma

Nikola Tesla i njegov lik i delo večna su inspiracija i motivacija, što je pokazala i ogromna zainteresovanost publike za premijeru predstave “Tesla – Svetlopis u vremenu” autora i reditelja Miroslava Benke. Karte su se rasprodale za samo jedan dan, ali dobra vest je da će publika imati prilike da predstavu pogleda i večeras 15. jula u 21h čas na sceni pozorišta Teatrijum u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja.

Radnja predstave se dešava u rodnoj Lici, u kući genijalnog pronalazača i naučnika Nikole Tesle, u Njujorku, na Longajlendu i u Teslinim snovima. Ahronološki tok ove predstave  – različita razdoblja i doba Teslinog života koja se logički prepliću u skladu sa povezanošću ideja, kao i pevanje hora koje prati predstavu, pomažu nam da priđemo bliže ovom velikom naučniku i bolje razumemo njegovu stvarnost.

Surovost američkog društva, ali i neoliberalnog kapitalizma koji i danas razara ovaj svet i društvo stavljajući profit ispred čoveka, dolaze još više do izražaja spram Teslinih ideja i načina života. Nikola Tesla bio je čovek ispred svog vremena, a njegove ideje tek treba da razumemo: “Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.”

Fantastičnoj glumačkoj ekipi koju čine Milan Nikitović, Vesna Stanković, Nenad Ćirić, Hadži Nenad Maričić, Lepomir Ivković, Vladan Gajović, Staša Nikolić i drugi, pridružio se i talentovani Marko Jakšić kao mali Tesla.

Izvanredne reakcije publike koja je dugim aplauzom pozdravila glumce, privukla je i raskošna produkcija, kao i magičan kostim Nevene Milovanović i scenografija Borisa Maksimovića.

Za vikend, 16. i 17. jula u 21h Hadži Petar Božović igraće svoju predstavu “Luča Mikrokozma”. “S točke svake pogledaj čovjeka, kako hoćeš sudi o čovjeku – tajna čojku čovjek je najviša. Tvar je tvorca čovjek izabrana!”. Sa velikim glumcem zajedno će nastupiti Prvo beogradsko pevačko društvo, koje sledeće godine slavi 170 godina postojanja, a predvodi ga dirigentkinja Svetlana Vilić. “Želim da ljude oslobodim neopravdanog straha da je ovo Njegoševa “teška knjiga” puna dubokih filozofskih razmišljanja. “Luča Mikrokozma” nam govori o osnovnim koordinatama sveta i čovekovom mestu u njemu”.

Za narednu nedelju Pozorište Teatrijum spremilo je bogat repertoar: u ponedeljak 18. jula Tihomir Stanić igraće svoju monodramu “Detinjarije”, a u sredu 20. jula Milica Janković svoju monodramu “Zlostavljanje” na osnovu pripovetke Ive Andrića.

U utorak 19. jula biće izvedena predstava “Usamljeni Balkan”, u četvrtak 21. jula “Bez pogovora” Harloda Pintera, a u petak 22. jula Jelica Sretenović i Katarina Žutić izvešće predstavu “Svlačenje”.


Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad. Upravnik i jedan od osnivača pozorišta je glumac Vladan Gajović, a u osnivanju je učestvovala i glumica Vesna Stanković. Pozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu „nultu“ sezonu u kojoj je odigrano čak 50 predstava, a ove godine je „prva“ sezona otvorena 01. jula.

Ove sezone novina je dečji program – svakog vikenda u 11h igraju se predstave za decu, a ulaz je potpuno besplatan za sve, zahvaljujući podršci fondacije „Alek Kavčić“.

Planirano je oko 80 predstava koje će se igrati skoro svako veče tokom jula i avgusta, a Tihomir Stanić će svojom monodramom „Na Drini ćuprija“ zatvoriti sezonu 31. avgusta.

Sve predstave počinju u 21h, a karte se mogu kupiti preko sajta teatrijum.rs i servisa new.tickets.rs, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19h.

Cena karata je 1000 dinara, dok su karte za monodrame 700 dinara. Studenti i penzioneri imaju 20% popusta.

Autor fotografija je Konstantin Novaković.