G A Z E NJ E

Gaženje u O3one-u

 

„O3one“ predstavlja petu u nizu izložbi pod zajedničkim naslovom „Scena“ u organizaciji „Street Smart“ kolektiva iz Beograda, koja će se u saradnji sa našom galerijom odigrati od 5. do 11. maja. Izložba će okupiti najbolje ulične umetnice i umetnike sa domaće scene, a galerija će se transformisati u svojevrstan urbani prostor u kome ulični umetnici i inače stvaraju.

Izraz „gaženje“ jeste kolokvijalni izraz koji koriste ulični umetnici i odnosi se na čin kada se preko već postojećeg rada iscrta nešto novo. To je, moglo bi se reći, prirodan proces na ulici. Ponekad se „gazi“ zbog nedostatka prostora, ponekad zbog rivaliteta, a katkad možda i iz čiste potrebe za uništavanjem. No, „gaženje“ može da se desi na različite načine, u svako doba dana, svakome od nas.

Koncept izložbe GAŽENJE je osmišljen sa idejom da pozove sugrađanke i sugrađane da učestvuju u „gaženju“, da se uključe u kreativno-aktivistički proces umetnica i umetnika koji će stvarati u galeriji „O3one“ (Uzun Mirkova 10) od 5. do 10. maja i da zajedno sa njima crtežom ili rečima, daju svoje viđenje pojma „gaženje“. Dakle, ovo nije jednokratna izložba sa jednom postavkom, već dinamična izložba čiju će metamorfozu svi moći da prate iz dana u dan, i da učestvuju. Svi koji žele su pozvani da dopune nečiji rad, crtaju pored, preko, ili da podele u pisanoj formi sa drugima svoje opservacije na temu izložbe, da kažu slobodno, bez cenzure, kako se osećaju, ko ih i šta „gazi“ i da daju predloge kako osloboditi grad „gaženja“.

Šta je sve nastajalo (i nestajalo) tokom procesa stvaranja GAŽENJA u kome će učestvovati ARTEZ, BONG, DAS DROGEN, JANA, JUNK, LINNCH, LOTREK, MASTER, MUPOCK, NIKOLA, SLESH, TKV, WONY i WUPER u saradnji sa publikom, biće otkriveno 11. maja u 20 časova na zatvaranju izložbe.