sol by nathalie sternalski

Deklaracija ljubavi i umetničke igre Ervea Kubija iz Kana

Kompanija Ervea Kubija iz Kana gostovala je sinoć u dva termina sa predstavom “Sol Invictus”, u okviru 21. BFI.

Francuska Kompanija Ervea Kubija iz Kana gostovala je večeras u dva termina sa predstavom “Sol Invictus” u Pozorištu na Terazijama, u okviru 21. Beogradskog festivala igre (BFI).

Koreograf Erve Kubi se obratio publici pre samog početka svog autorskog igračkog komada i naglasio da projekat predstavlja “deklaraciju ljubavi i umetničke igre”.

“Večeras ćete na pozornici gledati 17 igrača koji su gotovo svi različite nacionalnosti. Ne bih vam sada otkrivao koje su sve nacionalnosti u pitanju. Oni su u potpunosti posvećeni igri, i kompletno su ostvarili pravo zajedništvo”, istakao je Erve Kubi.

Diplomirani farmaceut, a zapravo koreograf po opredeljenju sa uspešnom umetničkom karijerom, Kubi je naveo i osnovnu ideju svoje predstave.

“Želja mi je bila da u komadu predstavim kako bi izgledalo da budemo svi ponovo rođeni, da se vratimo u detinjstvo, i prisetimo se vremena kad smo se igrali kao deca. Ovde je prisutna jedna snažna iskra, jaka kao sam život, ispunjena ljubavlju i radošću zajedničke igre”, zaključio je Erve Kubi u obraćanju publici.

Na prethodnim izdanjima BFI ovaj značajan francuski umetnik poreklom iz Alžira predstavio je svoje nagrađivane komade “Varvarske noći” i “Šta dan duguje noći”, koji su oduševili beogradsku publiku i ljubitelje igre.

Sada je izgleda otišao korak dalje i pružio javnosti novo delo “Sol Invictus”, u prevodu “Nepobedivo Sunce”. Naziv označava Boga sunca državne religije Rimskog carstva, čiji je kult uspostavio car Aurelijan 274. godine.  

Usled svoje važnosti, Sol Invictus je nastavio da pobedjuje, odnosno istisne ostale istočne kultove.

Imenom “Sol Invictus” su se nazivali i mnogi drugi bogovi sunca pre i za vreme ovog perioda.

Vizuelno scensko delo od 80 minuta donosi varijacije na temu povratka u detinjstvo, ponovnog rađanja, odjek uživanja u igri na sceni što su prikazali vešti izvođači u brejkdensu (brake dance), hip hopu, baletu, modernoj igri. Uz moderne kompozitore, Kubi je koristio i klasiku – “Sedmu simfoniju” Ludviga van Betovena.

Čak 17 igrača se nalazi u nekoj vrsti zajednice, grupe, komune, ili zajedništva, kreću se u krugovima, kao u obliku obreda, dinamičnog rituala, i pružaju atraktivne akrobacije i majstorije.

Virtuozi umetnici savremene igre skaču visoko u vis i onda lete kroz vazduh, dok ih naposletku ne uhvate kolege na sceni pri slobodnom padu.

Oni u nekoliko navrata stavljaju veliku podlogu na pod scene, koja je pozlaćene boje, u stilu gigantskog čaršava ili mušeme, te se kasnije ova tvorevina nakratko pretvara u šator, igraju se sa tim oblicima kao da je plastelin.

Izvođači se često sa glavom na podu vrte ukrug, što je apsolutno zadivljujuće na sceni, kao podsećanje na brejkdens umetnost tokom 80-ih godina, a sada je usavršavanje na delu.

Predstava je puna neverovatnih poteza i umeća igrača u formi pozorišta savremene igre i cirkuske umetnosti, koje je publika na kraju nagradila burnim aplauzom.

Komad kroz svoj razvoj ima tri moguća kraja, kao tri celine koje se nastavljaju i nadovezuju jedna na drugu, odnosno treću.

Ova kompanija igre, osnovana pre 25 godina, ubedljivo najviše gostuje po svetu od svih ostalih francuskih trupa.

Koprodukciju komada potpisuju mnoge trupe i ustanove, gde dominira Balet Monte Karla (Kneževina Monako).

Francuska trupa postoji u dva grada – Kan i Kale, na severu Francuske, gde se nalazi njihov studio.

Kompanija Ervea Kubija prvi put je na aktuelnoj turneji izvela dva puta u jednom danu svoju predstavu kao večeras u Pozorištu na Terazijama, što je izuzetan napor za izvođače na pozornici.

Čuveni američki list “The New York Times” o predstavi “Sol Invictus” piše sledeće: “Ako gospodin Kubi može da napravi svetove toliko primamljive kao ovaj koji je stvorio ovde, onda je on značajan dodatak svetu igre”.

 Svetska premijera “Sol Invictus” je bila 2023. godine u Eks an Provansu (Francuska).

Autor: Ivan Makragić Tanjug