NYCM logo e1428499297100

Put za Njujork

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Na TCS Njujorškom maratonu 2015. startovaće i 10 učesnika 28. SuisseGas Beogradskog maratona.

Saradnja Beogradskog maratona sa Njujorškim trkačkim klubom, organizatorom Njujorškog maratona, započela je 1989. godine kada je Fred Libou, osnivač i direktor Njujorškog maratona i jedan od utemeljivača Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), prihvatio poziv iz Beograda i doputovao da pomogne Beogradskom maratonu.

Neumorni maratonski pregalac pomogao je da se koncipira nova staza na kojoj je održan 3. Beogradski maraton 1990. i kojom će se trčati i 28. SuisseGas Beogradski maraton.

Podrška Freda Liboua, omogućila je Beogradskom maratonu da već 1990. postane član AIMS.

Fred Libou je drugi put doputovao u Beograd 1993. godine u jeku sankcija OUN prema Saveznoj Republici Jugoslaviji i prema njenom sportu. Još iz Njujorka uputio je apel članovima svetskog maratonskog pokreta da dođu na Beogradski maraton i podrže svoje prijatelje… I to nije bilo sve. Iako je teška bolest od koje je oboleo bila u poodmakloj fazi obukao je trkačku opremu i u majici Njujorškog maratona pretrčao polumaratonsku stazu i pokazao solidarnost sa beogradskim maratoncima.

Tih godina Beogradski maraton se, kao prijatelj Njujorškog maratona, redovno predstavljao na EKSPO-u koji se priređuje povodom Njujorškog maratona, a od 1995. na Beogradskom maratonu pobednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji, uz saglasnost porodice Freda Liboua i Njujorškog trkačkog kluba, dodeljuje se Trofej „Fred Libou”.

Nedavno, obnovljena je saradnja sa Njujorškim trkačkim klubom, koji ima 40.000 članova, i TCS Njujorškim maratonom i Beogradski maraton je, među prvim maratonima, dobio mesto u programu „Put za Njujork“ (Road to NYC), koji će uskoro biti predstavljen maratonskom pokretu.

– Poznato je da se do startnih brojeva za TCS Njujorški maraton teško dolazi. Lista učesnika za ovogodišnju trku 1. novembra je odavno zaključena, a na osnovu mesta u programu „Put za Njujork” Beogradski maraton dobiće 10 startnih brojeva za učesnike maratona i polumaratona na 28. SuisseGas Beogradskom maratonu. Za ovu priliku koju su dobili učesnici naše manifestacije izuzetnu zahvalnost dugujemo Meri Vitenberg, predsedniku i izvršnom direktoru Njujorškog trkačkog kluba i TCS Njujorškog maratona – kaže Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

Realizaciju programa „Put za Njujork“ sprovešće novoformirani Trkačko-rekreativni klub Beogradski maraton, a o svim elementima ovog programa javnost će uskoro biti obaveštena.

Ove godine Beogradski maraton će predstaviti 29. SuisseGas Beogradski maraton 2016. na Maratonskom EKSPO-u u Njujorku, koji ima više od 100.000 posetilaca.