stare ruke

Plašite li se starenja

Spokoj ili panika zbog prvih bora

Neko je pametno rekao da ne prolazi vreme, vreme strpljivo stoji i posmatrač je naše prolaznosti kroz njega. Koliko ste puta razmišljali o starosti i da li ste upali u vrtlog današnjeg društva koje ceni i vrednuje samo mladost i lepotu?

Svi smo svesni činjenice da smo prolazni, ma koliko zvučalo možda okrutno ili oštro, svi starimo. Psiholozi savetuju svima koji su osetili na bilo koji način na sopstvenoj koži „znakove prolaznosti” da se opuste i da pokušaju da sve vreme koje imaju iskoriste na najbolji mogući način i uživaju u istom. Bitno je da se usvoje zdrave životne navike i vodi računa o pravilnoj negi sopstvenog duha, da se svakodnevno usavršava i oplemenjuje, a isto tako vodi računa i o fizičkoj spremnosti. Jer toliko još ima toga da se doživi, vidi, oseti da smo tek na nekih pola puta od svih silnih događaja koji nas čekaju iza svakog ugla.

Gotovo svaki dan nas mediji bombarduju „lepoticama” koje kao godinama uspešno odolevaju zubu vremena, a mi kao nismo upućeni u njihove male hirurške intervencije koje su imale na sebi. Tačno je da nas svaki sledeći rođendan podseća na činjenicu da starimo, ali godine zaista nisu važne, ako se vi u svojoj koži prosto osećate fanstastično. Budite pozitivni i radujte se svakom narednom rođendanu, jer ćete biti okruženi prijateljima koje volite i do kojih vam je stalo. Psiholozi opominju da ne trčite svaki treći dan pred ogledalo kako biste ulovili nove borice koje se pojavljuju na licu. Opustite se, vaše bore su često seksi, svaka ima svoju priču i određenu težinu mudrosti i iskustva. Isto tako ne znači da bi trebalo da se prepustite slučaju, batalite zdrave navike i postanete pravi parti manijak. Budite umereni u svemu.

Svako od nas je barem jednom u svom životu razmišljao o procesu starenja, pa i straha od smrti. To je nešto što ne može zaustaviti ni najbolja botoks injekcija. To se dešava. Ali ne dozvolite da vas razmišljanja o starenju i strah od smrti totalno obuzme. Hranite se zdravo, budite fizički aktivni, često organizujte putovanja, nađite vremena za pijuckanje koktela, dobru knjigu i ma koliko bilo teško da se nađe vremena za druženje za dragim osobama, vi se potrudite. I izbegavajte „trebao je da”, već radite sve ono o čemu ste često razmišljali i želeli.

Starenje shvatite kao jedno uzbudljivo i neizbežno putovanje, kroz koje će se provlačiti i tužni i radosni trenuci, na koje smo svi već uplatili aranžman i na koje moramo da krenemo. A kakvo će ono biti, to zapravo zavisi od vas samih, jer svako je organizator svoje avanture.

Foto: Tijana Janković