otisak stopala

Mali temelji velikog tela

Čvrsto stopalo za lepo držanje

Pravo je čudo da je tako malo, a ipak nosi naše celo telo. Boli vas glava, kičma? Verovali ili ne, moguće je da je baš neudobna obuća kriva za to…

Stopalo je deo tela koji je u direktnoj vezi sa tlom. Kao takvo, izloženo je različitim oblicima stresa prilikom kretanja, poput slučajnih udaraca. A sve to podnosi zahvaljujući složenom mehanizmu zglobova. Kako obavlja i mnoge značajne funkcije u organizmu, potrebno je da ih negujemo na pravilan način. Za stopalo se kaže i da je naše periferno srce.

Način hoda veoma je bitan za čovekov izgled i karakteriše vašu ličnost. A sve to zavisi od stopala, pa čak i pravilno držanje. Zdrava stopala su veoma bitna za naše celokupno zdavlje. Ona moraju biti čvrsta i stabilna da bi sačuvala gipkost, koja je pri hodu neophodna, a prilikom stajanja ravnomerno rasporedila težinu. Koliko je ljudski organizam savršen, govori i činjenica da nervi stopala šalju u mozak informacije o okolini, kako bismo korak prilagodili terenu na kojem se nalazimo. Stopalo je sastavljeno od 26 kostiju, 30 zglobova. Tu se nalazi 500 nerava i isto toliko krvnih sudova, 20 mišića i 250. 000 znojnih žlezda. Stopala olakšavaju i povratak krvi prema srcu.

Iako je nekada ravno stopalo važilo za deformitet, danas je ova dijagnoza gotovo beznačajna. Uglavnom se svi ljudi rađaju sa ravnim stopalima. U trećoj godini dolazi do resorpcija masnog tkiva pa samim tim i do formiranja stopala. Po ovome možemo da zaključimo da je ravno stopalo početni stadijum u čovekovom razvoju. Samo kod 5 odsto ljudi, stopalo ostane spušteno, dok 3 odsto populacije oboli od ozbiljnijih deformiteta.

Međutim negde u zrelom dobu, i zdrava stopala dobiju odrećene deformitete i to kod polovine populacije. Sve je to zbog nedovoljne brige o njima. Neki deformiteti se prenose genetski, ali su mnogi prouzrokovani neadekvatnom obućom i prekomernom težinom. Uska obuća utiče i na kičmu, na kojoj takođe može doći do deformiteta.

Postoje tri osnovna tipa stopala. To je grčko, na kojem je drugi prst najduži, palac nešto kraći, a ostali prsti se smanjuju po redu. Drugi tip je kvadratno stopalo na kojem su palac i drugi prst iste dužine, dok je u trećem tipu, na egipatskom stopalu, palac najduži. Kod ovog tipa se najčešće javljaju čukljevi, jer je palac nezaštićen.

Policijska peta ili petni trn je deformitet koji se javlja kod muškaraca u zrelim godinama. Uglavnom kod onih, čiji posao zahteva dugo stajanje, a pritom nose čvrstu obuću koja steže petu. Kada je ovaj deformitet u pitanju, javlja se bol u donjem delu stopala.

Žene najčešće obolevaju od metatarzalgije, bolnog stopala. Zapravo ovde se radi o deformitetu prednjeg dela. Govorimo o pojavi čuklja koji nastaje tako što se usled opterećenja prednjeg dela stopala, uskom obućom i visokom štiklom, palac pomera prema spoljašnjosti, a sa unutrašnje strane dobija izbočinu. Problem nije samo estetski, već je prisutna i bol. Preporučuje se nošenje otvorene, udobne obuće, kao i silikonskih uložaka, ukoliko deformitet nije preveliki. Ako je stepen deformiteta veći, preporučuje se hirurški zahvat koji je veoma uspešan. Moguće su neželjene promene i kod malog prsta. Dame često oboljevaju i od haglundove deformacije pete, takođe, zbog visokih potpetica. Kod ove bolesti javlja se izbočina na stražnjoj strani petne kosti.

Kako biste olakšali svojim stopalima taj veliki teret, razvijajte mišiće na čitavom telu i vodite računa o svojoj težini. Nije loše da znate, da su pušačima onemogućeni neki hiruški zahvati na stopalima. Pa ukoliko imate deformitet, a pušač ste, eto još jednog razloga da se što pre odreknite cigarete.

Hodajte bosi što češće, po drvenim, peskovitim površinama i tlu pokrivenim šljunkom. Na ovaj način masiraćete umorna stopala i ojačati njihove mišiće. Pokušajte da izbegavate previsoke štikle, neka njihova granica bude 5 cm. Stručnjaci savetuju da vežbate stopala tako što ćete nožnim prstima podizati i premeštati sitne predmete. Kada kupujte obuću bitno je i doba dana kada to radite. Izaberite da to bude poslepodne, kada vam je stopalo već natečeno. Na taj način ćete izbeći kupovinu uske obuće, koja bi mogla da izazove žuljeve i kurije oči. Bitno je da cipela uvek obuhvati stopalo, da čvrsto podupre petu i gležanj.

Dali smo vam dovoljno razloga da čuvate svoje zdravlje i negujete telo od glave do pete.

Foto: publicdomainpictures