zagrljaj

Zagrljajem protiv bolesti    

Naučnici Karnegi Melon Univerziteta objavili su u jednom psihološkom časopisu rezultate istraživanja o efikasnom načinu u borbi protiv infekcija. Reč je o zagrljaju! On sprečava pad imunološkog sistema i jača opšte psiho-fizičko zdravlje tela.

Profesor Šeldon Koen sproveo je eksperiment nad 404 ispitanika. Sakupio je informacije o njihovom opštem načinu života, o njihovim socijalnim vezama, životnim navikama… Posebno ga je interesovalo koliko često dolaze u sukob sa okolinom i najmilijima i kako te sukobe prevazilaze.

On je želeo da dokaže kako ljudi koji imaju češće, bliske susrete sa dragim osobama  koje često grle, imaju bolje opšte zdravlje od onih osamljenijih koji izbegavaju ovaj ritual. Svi ispitanici bili su izloženi virusima, izazivačima simptoma prehlada. Oni koji su imali podršku i ljubav najbližih, postali su imuniji od drugih.

 Dokazao je da je zagrljaj zaista lekovit, odnosno da uspostavi vezu između socijalnog ponašanja i pada/jačanja  imuniteta.

Sukobi, svađe, konflikti stresno utiču na svakog čoveka. Više energije se troši i razmenjuje se ona negativna koja vrlo nepovoljno utiče na zdravlje. Imunitet opada, te je „svađalica“ manje otporna na infekcije.

Zagrljaj nam pruža neverovatno zadovoljsto zahvaljujući hormonu oksitocinu koji snižava nivo stresa. On nam pomaže da se izborimo sa tugom i depresivnim stanjima, odgovoran je za smanjenje krvnog pritiska i pobedu nad umorom. Kod žena on se luči i tokom porođaja i prilikom dojenja.

Kada se grlimo naši receptori na koži šalju signal mozgu, nervima i srcu da smo voljeni i dragi. Nivo hormona stresa kortizol se automatski smanjuje, te prestaje ubrzan rad srca.  Tada nas obuzima osećaj zadovoljstva. Tako se pojačavaju pozitivne biohemijske i fiziološke reakcije.

Zaključak čitave teze jeste da je zagrljaj moćan lek. Ne postoji preporučena doza i nema kontraindikacija. Dovoljno je da sa nekim ko vam je drag razmenite dobru energiju kroz topao zagrljaj. Ukoliko preterate sa dnevnom dozom, budite sigurni da nikome nećete naškoditi!

foto:freedigitalphotos.net