Ana Jovanovic Miljan Grbović i Ljubica Bačanac

Novak Đoković Fondacija: Priručnik za roditelje mladih sportista

Novak Đoković Fondacija predstavila sadržaj novog izdanja Priručnika za roditelje mladih sportista na Panelu „Putem šampiona“ povodom Međunarodnog dana sporta

Pratioce Panela uživo oduševila nadahnuta i visoko stručna izlaganja i diskusija autorke Priručnika prof.dr Ljubiće Bačanac, prof.dr Miljana Grbovića i autorke programa „Putem šampiona“ Ane Jovanović; sadržaj programa već dostupan na zvaničnom YouTube kanalu Fondacije

Novak Đoković Fondacija je sinoć u Beogradu, u čast Međunarodnog dana sporta i u okviru posebnog programa „Putem Šampiona“ priredila ekspertsku panel-diskusiju posvećenu razumevanju, razvoju i osnaživanju zahtevne uloge roditelja i trenera budućih sportista.

Fokusiran na sadržaj novog izdanja Priručnika za roditelje mladih sportista, čiji je autor naš priznati stručnjak iz te oblasti, prof. dr Ljubica Bačanac, panel su – pored autorke – činili autorka programa „Putem šampiona“ Ana Jovanović i zvanični stručni saradnik programa, prof.dr Miljan Grbović, koji su se obratili prisutnim zvanicama u „Tenis centru Novak“ i onlaj auditorijumu putem zvaničnog YouTube kanala Fondacije.

Dinamična i sadržajna diskusija spomenutih vodećih stručnjaka iz ove oblasti bavila se temama motiva roditelja da decu upisuju da treniraju sportove, specifičnostima odnosa unutar trougla roditelj-dete-trener, važnosti nastojanja da obrazovanje o(p)stane kao prioritet u odrastanju deteta-sportiste i koji su ekonomski aspekti na koje roditelji trebaju da obrate pažnju kada donose relevantne odluke.

Uz naglasak da motivi zarade i profita nikako ne smeju da budu dominantan motiv da se dete bavi sportom, govornici su se osvrnuli i na „tamnu stranu“ sporta i njen uticaj na odluke svih nosilaca u ovom procesu, pojave u sportu koji su obeležili period u proteklih 10 godina od prvog izdanja Priručnika – i šta su izazovi koji se postavljaju pred roditelje u savremenom sportu i društvu.

„Za harmonične odnose i sreću – a samim tim i uspehe dece – mladih sportista u toku njihovog stasavanja od izuzetne važnosti je to da se ona slušaju, da se osluškuju njihove potrebe i da se održi otvorena i stalna komunikacija sa njima, bez obzira na njihov uzrast i izvedene promene kroz koje oni prolaze“, istakla je prof.dr Baćanac, i zaključila da je „uspešan onaj trener ili roditelj čije dete ostane u sportu dugoročno, a ne samo radi ili do ostvarenja vrhunskih rezultata.“

„Kroz šire poimanje savremenog sveta i sporta uopšte, bitno je prepoznati da je tradicionalna struktura odnosa u okviru trougla roditelj-dete-trener neumitno nadograđena ulogom faktora obrazovanja i uticaja društva – čime se izazovi bavljenja ovim novim „petouglom“ značajno usložavaju i zahtevaju još veću interakciju na stručnom i ljudskom nivou,“ istakao je u rezimeu ove plodne diskusije prof.dr. Miljan Grbović.

 Zvanični partneri programa su Lacoste Fondacija i Uefa Foundation for Children. 

 „Ponosni smo što je program Panela „Putem šampiona“ i u svom trećen izdanju ugostio izuzetne stručnjake i dokazane humaniste poput prof.dr Baćanac i Grbovića – čije znanje, mudrost i iskreni ljudski savetodavni motivi se mogu pronaći u sadržaju ponovno objavljenog izdanja „Priručnika za roditelje mladih sportista“.

Nadamo se da će njegov sadržaj dopreti do hiljada i miliona onih koji se prepoznaju u procesu stasavanja svoje dece i štićenika u buduće sportiste i članove našeg društva – sa željom da ga prate pre svega – sreča, razumevanje, ljudska toplina, obrazovanje i saradnja. Kroz ovakve interaktivne stručne diskusije, tradicionalne radionice za roditelje i trenere i ostale programske aktivnosti – „Putem šampiona“ će nastaviti da unapređuje razvoj ekosistema bavljenja sportom od najmlađeg uzrasta, i bude važan podstrek roditeljima u praćenju prvih sportskih koraka kroz igru, na putu sreće, ispunjenosti i uspeha svojih mališana – u Srbiji i širom sveta,“ izjavila je u zahvalnost učesnicima i pratiocima Panela Ana Jovanović, autorka programa „Putem šampiona”.

Za pregled sadržaja dosadašnja 3 Panela programa „Putem šampiona“ Novak Đoković Fondacije, kliknite na link YouTube kanala Fondacije.