jagode

Deset fantastičnih razloga da uživate u jagodama

Slatko, crveno, srcoliko voće – jagode, nisu samo ukusna poslastica već i ogroman izvor zdravlja i hranljivih materija. Bogate su vitaminima A, B1, B2, B3, B5, B6, vitaminom K i E i naravno vitaminom C. U svako doba možete ih jesti sirove, zaslađene, ceđene… Evo deset dobrih razloga zbog čega bi trebalo da ih češće jedete.

  1. Odlične su u prevenciji bolesti srca

Jagode su bogate biljnim fenolima-flavonoidima i folnim kiselinama koje su antioksidansi. Sadražaj antioksidansa je sedam puta veći u jagodama nego u drugom voću. Oni sprečavaju taloženje lošeg holesterola u krvi te su jagode fantastične za očuvanje kardiovaskularnog sistema.

  1. Jačanje memorije

Naučno je dokazano da samo dve porcije jagoda nedeljno pozitivno utiču na sinapse u mozgu i jačaju pamćenje. Ovo je moguće zahvaljujući supstanci koja se zove fisetin i prirodni je flavonoid. Upravo on je zaslužan za „male sive ćelije“ koje skladište informacije.

  1. Jačaju imunitet organizma

Jagode su bogate vitaminom C, te jačaju opšte stanje organizma i povećavaju imuni sistem. Šolja jagoda sadrži potrebnu dnevnu dozu vitamina C koja će vas sigurno zaštiti od infekcija.

 

  1. Neguju i štite kožu

Zahvaljujući antioksidansima i visokom sadržaju vitamina C, jagode su fantastične za zdravlje i negu kože. Prirodne maske nahraniće kožu i vratiće mladalački sjaj i elastičnost. Pošto sadrže i salicilnu kiselinu odlične su i protiv akni i bubuljica.

 

  1. Sprečavaju dijabetes

Pošto su bogate vlaknima jagode odličnu redukuju nivo šećera u krvi. Na taj način sprečava se dijabetes. Dijabetičari mogu slobodno da ih uvrste u ishranu jer jagode sadrže nizak glikemijski indeks 40.

  1. Sprečavaju rak

Visok sadržaj antioksidanasa i vitamina C sprečava napredovanje ćelija raka. Podiže se opšte zdravlje pa samim tim i jačaju se zdrave ćelije u borbi protiv kancerogenih bolesti.

 

  1. Odlične za kosti

Jagode sadrže i visoku koncentraciju kalijuma i mangana kao i nekih esencijalnih minerala koji potpomažu jačanje, rast i kvalitet kostiju. Preporučljive su deci i starijim osobama sa krtim kostima.

 

  1. Sprečavaju opadanje kose

Јаgode sadrže folnu kiselinu, elaginsku kiselinu i vitamin B5 i B6 koji sprečavaju opadanje kose. Minerali poput magnezijuma i bakra sprečavaju rast i razvoj gljivičnih infekcija i pojavu peruti. Domaća maska za kosu rešiće mnoge probleme slabe i beživotne kose.

 

  1. Pomažu u regulisanju telesne težine

Ovo voće je vrlo malo kalorično. Jedna šolja sadrži samo 53 kalorije. One pružaju osećaj sitosti. Na taj način možete da zavarate svoja čula i umesto visokokalorične hrane unesete ovo dragoceno voće. Vitamin C ubrzava metabolizam, lakše se mršavi jer se brže sagorevaju kalorije.

 

10.Odlične za trudnice

Visok sadržaj folata pomaže razvoju bebine kičmene moždine, mozga i lobanje. Folna kiselina iz jagoda može da spreči pojavu anomalija kod beba.

 

Neka vam deset fantastičnih razloga budu na umu i ovog proleća ukoliko se dvoumite da li da kupite od pijačnih prodavaca skupe jagode. Neka ipak zdravlje bude vaš najbolji izgovor! Uživajte u slasnim jagodama!

foto: freedigitalphotos.net