stipsa

Dobre osobine jedne stipse

Šta je zapravo stipsa i čemu služi?

U svakodnevnom govoru odomaćio se izraz „stipsa”. Naravno, svi dobro znamo da je reč o nekome ko je škrt i „teško otvara novčanik”. Ali, šta je zapravo stipsa, koje je njeno pravo značenje i gde se ona upotrebljava?

Na samom vrhu najefikasnijih i  najlekovitijih hemijskih preparata koji su  najčešći u svakodnevnoj upotrebi nalazi se stipsa. Za nju su znali i stari Egipćani koji su je rado koristili u kozmetici.

Danas stipse, odnosno alum (alaun) stipse u prahu, ima gotovo svuda.  Ona je, zapravo, bezbojan kristalni mineral, koji se nalazi u stenama. Reč je o sulfatu aluminijum kalaja.

Nekada je bila deo obaveznog berberskog pribora. Muškarci su je vrlo često koristili pri brijanju. Beli stipsa stik, kreda ili štapić, koristio se kao obavezan afteršejv! Momentalno bi zaustavljao krvarenje od posekotina pri brijanju, jer odlično upija tečnost, a ujedno je bio i snažan antiseptik (baš zbog osobine da odlično upija tečnost i sve sakuplja,  škrticama je nadenuto ime „stipsa”).

Danas se njeno antibakterijsko svojstvo vidi u kozmetičkoj industriji, pri spravljanju dezodoransa.  Odlična je za tretiranje prekomernog znojanja i suzbijanje neprijatnih mirisa. Osim u antiperspirant dezodoransima, stipse ima i u puderima, odnosno talku za telo, pastama za zube, deterdžentima, sapunima… Ima je u kremama, pogotovo onim namenjenim izbeljivanju kože.

U domaćinstvu, stipsa se koristi kao  konzervator hrane. Dodatak je  zimnici, te uz pomoć stipse, voće i povrće zadržava svoju prirodnu čvrstoću. Sastojak je i praška za pecivo!

U nekim azijskim zemljama stipsa se koristi kao prečišćivač vode. Koriste je i kao lek, naročito u lečenju upaljenih krajnika, bolnih čireva, kao i kod bolesti zuba, desni i jezika.

Foto: Wiki