ID 10093265

Poželjno: dva doručka umesto jednog

Doručak je jedan od najvažnijih obroka u toku dana ali ga skoro svaki drugi pojedinac preskače redovno. Bio slan ili sladak, pametno je da se natenane uživa u njemu a ljubitelji dobrih zalogaja će se posebno oduševiti kada budu saznali da je poželjno imati čak dva doručka! Da, dobro ste pročitali!

Prema poslednjim istraživanjima, koja su sprovedena u Americi, ustanovljeno je da deca koja praktikuju dva doručka, od toga jedan kod kuće a drugi u školici, imaju zdravu telesnu težinu.

Iako je studija sprovedena na mlađoj populaciji, naučnici tvrde da se ona slobodno može primeniti i na odrasle.

Nutricionisti ističu da je poželjno klopati na svaka dva do četiri sata u manjim količinima jer to pomaže da se naš metabolizam pokreće, oseti punim i zadovoljnim. U isto vreme, sprečava prejedanje noću.

Ako se odlučite da imate dva doručka, to ne znači da bi trebalo da se oderete od hrane već umereno i pametno birati sastojke i uživati u istim.

Nutricionisti ističu da je poželjno konzumirati što više proteina i vlakana u svakom obroku. Dan slobodno možete da započnete sa integralnim hlebom, puterom od kikirikija (ima ga i u našim prodavnicama) i bananom, a nešto kasnije uživati u grčkom jogurtu ili tvrdo kuvanim jajima ili čak orasima ( mada mu to dođe kao užina).

Verujemo da ste pomislili da nije loše imati i dva ručka ali nutricionisti kažu da jeste. Jedan obilan ručak je sasvim dovoljan uz dozvoljene užinice, kada vam se stomačić pobuni.

foto:freedigitalphotos.net