istezanje fitnes
foto:freedigitalphotos.net

Nedeljni fitnes savet: Zagrevanjem i istezanjem do vitke figure

Istezanje predstavlja deo vežbi zagrevanja, ali takođe je obavezno i kao deo opuštanja nakon treninga. Zato je neizostavno, ukoliko želimo da dostignemo vitku figuru. Otkrijte pet prednosti zagrevanja i istezanja zbog kojih ne biste smeli da ih propuštate tokom treninga.

Prednosti i značaj zagrevanja i istezanja kao neizostavne rutine tokom svakog treninga, u pet stavki, ističe instruktor dance aerobics-a Suzana Vujović iz The Body Fitness Studija (Ljubostinjska 2, Vračar).

Suzanina fitnes mantra nedelje: “Recite sebi da možete i hoćete. Nemojte biti ograničeni svojom misaonom predstavom o tome koliko možete i ograničavati sebe unapred. Telo može više nego što mi to mislimo.”

 

  1. Zarevanjem budimo naše telo i mišiće i tako sprečavamo izlaganje tela stresu i šoku. Smanjićemo upale i grčeve koje bismo mogli imati posle vežbanja.
  2. Zagrevanjem se telo priprema na aktivnost i smanjuje rizik od kardio problema i naše vežbanje će imati savršen učinak.
  3. Manja je verovatnoća da ćemo se nakon zagrevanja povrediti.
  4. Redovno istezanje je neophodno za optimalno zdravlje i fizičku aktivnost, kao i optimalnu fleksibilnost zglobova. Veća fleksibilnost nam obezbeđuje bolju elastičnost mišića i olakšava izvođenje svakodnevnih vežbi.
  5. Dugoročno upražnjavanje vežbi istezanja, tj. svakodnevno istezanje u trajanju od najmanje 10 minuta, itekako smanjuje rizike od povreda.

 

Za više informacija o dance aerobics-u: thebodyfitstudio@gmail.com, ili 065 5156 244., kao i na Fejsbuku.

logo za cover TBFS

 

foto: freedigitalphotos.net