uzivajte u zdravlju i lepom vremenu 769

Uživajte u zdravlju i lepom vremenu

Kao da ne znate…

I posle toliko priče, neki šetnju i dalje ne svrstavaju u značajnu fizičku aktivnost. Oktobar se pokazao kao idealan mesec za boravak u prirodi, a naročito za duge šetnje. Ipak, među nama ima i onih koji još uvek svoje slobodno vreme provode na plažama, u, ili na vodi. Ova godina produžila je i mogućnost da održite letnju preplanulos i dobro raspoloženje, međutim…

 Današnje profesije oduzimaju nam dosta vremena. Mnogi čitav dan provedu na poslu, a radno vreme produže kod kuće. Ovakva situacija se veoma negativno odražava na ljudsku psihu. Uzrok naše depresije očigledno više nije tmuran, kišni dan, već upravo previše radnih sati.

Veoma je bitno da brigu o zdravlju stavite na prvo mesto. Negovanje volje za druge životne aktivnosti, osim za posao,takođe je od neverovatnog značaja. Istina je da mnogi danas ne mogu da odvoje vreme kako bi proveli koji sat u dobrom treningu. Svi dobro znamo da fizička aktivnost povećava energiju, pospešuje raspoloženje i osećaj životnog zadovoljstva. Trčanje je za mnoge veoma naporna aktivnost, zato je za njih šetnja pravi spas. Za šetnju uvek imate vremena. Verovali ili ne, dovoljno je samo pola sata ove aktivnosti i da skinete kako višak kilograma tako i nagomilani stres.

Ukoliko se bavite umnim radom, učenjem, pisanjem, i ukoliko vam ne ide u određenom trenutku, najbolje je da sve ostavite i prošetate. Nakon toga misli će vam biti mnogo jasnije. Isto važi i ukoliko donosite važne odluke. Prošetajte u tišini i stvar će vam biti mnogo jasnija.

Ukoliko vas muče suvišni kilogrami tu je „žustro” hodanje. Dovoljno je samo 45 minuta ovakve šetnje, pet dana u nedelji, pa da za godinu dana izgubite do deset kilograma. Ono što je bitno, ukoliko se odlučite na ovako nešto, jeste da ne povećavate ishranu. Isto tako, dijete bez fizičke aktivnosti dovodi samo do gubitka mišićne mase, što nikako nije dobro. Zato ne budite lenji već u pokret. Šetnja je odličan način da mršavite pravilno.

Istina je da svi oni koji redovno šetaju, bave se redovno fizičkom aktivnošću, imaju manju potrebu za hranom. Naučnici su dokazali da svi oni koji nisu fizički aktivni, unose 500 kaloria više od onih koji se bave umerenom aktivnošću. Umerena aktivnost može biti duža šetnja u vašem ritmu. Ona je sasvim dovoljna da očuvate zdravlje i lep izgled.

Izbegavajte preskakanje doručka, ručka i večere kao i među obroka. Hranite se pravilno, uz naravno fizičku aktovnost. Ukoliko ste na poslu pokušajte da jedete u prirodi, jer će vam to potpuno vratiti energiju. Ovi oktobarski sunčani dani, idealni su za vaš novi početak i dobro raspoloženja.

Ono što vam preporučujemo, ako vam se radni dan završava pre zalaska sunca, otvorite prozor i pustite sunce da vam obasja telo. Poželjno je da imate što manje odeće na sebi ili čak uopšte. Ostanite tako bar pola sata. Ovo je dodatni način da vratite raspoloženje i osećaj zadovoljstva. Iskoristite oktobarske sunčeve zrake najbolje što možete, osmeh je zagarantovan.

 foto: Tijana Janković