Foto: Tijana Janković

Hrana za sve i svi za hranu

 Treći sastanak škola učesnica projekta Food For All (“Hrana za sve”) pod pokroviteljstvom austrijske organizacije ACES i Erste Fondacije biće održan 13-15. aprila. Tim povodom, Hemijsko-prehrambena tehnološka škola biće, po prvi put u svojoj istoriji, domaćin međunarodnog susreta, kada će se odviti završne aktivnosti projekta “Food for All”.

Tema ovog susreta je netolerancija na hranu i poremećaji ishrane, a aktivnosti ovog susreta biće usmereni na glutensku intoleranciju, dijabetes i alergije na hranu. Učesnici razmene praviće bezglutenski hleb u školskoj pekari Hemijsko-prehrambene tehnološke škole i kreirati informativne letke o netoleranciji na hranu i poremećajima ishrane, a biće u prilici i da čuju nešto o konceptu urbanog baštovanstva kao izvoru zdrave hrane za sve od Katarine Milenković iz Baštališta. Uz aktivnosti začinjene druženjem i predstavljanjem srpske prestonice, učenici iz Rumunije, Bugarske i Srbije, radiće zajedno na dobrom cilju, steći nova prijateljstva i proširiti vidike kroz upoznavanje sa kulturom i tradicijom susednih država.

Koordinatori međunarodnog projekta “Food for All” za Hemijsko-prehrambenu tehnološku školu: Biljana Marić, profesor informatike i Vesna Jevtić, profesor engleskog jezika.

“Food for All” (“Hrana za sve”) je međunarodni projekat pod pokroviteljstvom austrijske Akademije centralno-evropskih škola (ACES) i Erste fondacije koja spaja tri srednje škole iz Srbije, Rumunije i Bugarske.

Cilj projekta je jačanje svesnosti o zdravim navikama u ishrani, poremećajima ishrane i dostupnosti zdrave hrane finansijski ugroženim članovima zajednice. Tokom školske 2015/2016. godine učenici Hemijsko-prehrambene tehnološke škole iz Beograda, Sredneobrazovatelnog Učilišta “P.R. Slaveikov” iz Vidina i Kolegiula “Stefan Odobleja” iz Krajove učestvuju u projektnim aktivnostima koristeći veb alate i internet kao sredstvo komunikacije.