ID 10084128
foto:freedigitalphotos.net

Loše, zimske navike slabe zdravlje

Vreme je takvo da je pola grada bolesno, a druga polovina čeka na svoj red. Tempreatura je prava zimska, a grp i prehlada su jači i od toplih rukavica i čajeva s limunom zajedno. Da li ste preduzeli sve da se ne razbolite, ili i dalje činite najveće greške zbog kojih ste uvek i nanovo bolesni? Možda radite baš ono što je štetno za imunitet a da toga niste svesni? Evo šta je bitno da odmah prestanete da radite, da bi ste očuvali zdravlje.

Zimi se najviše plašimo nazeba. Ušukamo se svaki put kad izlazimo napolje. Utoplimo stopala, i leđa kada smo kod kuće, ali virusi uvek nađu svoj put do našeg organizma. Nekada su naše navike, i običaji glavni krivci lošeg zdravlja. Zato je bitno da iskorenite određene navike kako biste i u hladnom godišnjem dobu bili kao dren.

Uvek zaboravljamo kako da pravilno dišemo. Čudno, zar ne? Ovu automatsku radnju sasvim prepustimo nesvesnom, pa nam se desi da pogrešno dišemo. Naime, udišite isključivo na nos, a ne na usta!

Kao male, učili su nas da nosimo šal preko usta i nosa, što može biti pogrešno. Vazduh koji izdišemo pretvara se u paru i zadržava na tkanini, gde se na niskim temperaturama zaledi. Tako dolazimo do toga da udišemo zaleđeni, još hladniji vazduh.

Zaboravite na modu! Nosite samo komfornu odeću i obuću. Sve što je tesno, učiniće da se osećate promrzlim.

Ništa ne prija kao topli napitak. Ipak, za tako nešto je u zimskim danima potreban oprez. Nije dobro da pijete vruć čaj do posla sata pre nego što izađete iz kuće. Krvni sudovi vam se u tom slučaju šire i vaše telo gubi na toploti. Takođe, alkohol ne zagreva, kao što obično kažemo. Naprotiv. Ako ga pijemo dok smo napolju, osetićemo se za trenutak ugrejano, ali će naše telo ubrzo početi da se intenzivno hladi. Zato je bolje častiti se čašicom samo dok smo u toploj sobi.

Zdravlje je svima na prvom mestu, ali često o njemu ne promislimo dovoljno, pa neke navike ne primećujemo, a štete nam. Iako naizgled bezazlene, one nam mogu poremetiti udobnost našeg tela i snagu organizma.