ID 100193222

Crna čokolada: prirodni lek koji smanjuje krvni pritisak

Ljubav prema čokoladi gaji čitava planeta i u tome nema ničega loše, ako se ta ljubav dozira u umerenim granicama. Ali ako je u pitanju ljubav prema crnoj čokoladi, to je onda prava stvar, jer je ona veoma dobra za naš organizam. Saznajte zašto i kako.

Crna čokolada je poslastica koja prija našem srcu i krvnim sudovima. Upravo zbog ovih činjenica, možemo da je jedemo bez griže savesti i uživamo.

Naučnici sa američkog univerziteta u Luzijani su otkrili da u našim crevima “žive” dve vrste mikroba: dobri momci i oni loši.

Dobri mikrobi poput bifidobakterija i bakterije mlečne kiseline su veoma srećne kada pojedemo crnu čokoladu. Dok konzumiramo crnu čokoladu, pomenute bakterije rastu i proizvode jedinjenja koja su antinflamatorna. Ova jedinjenja dalje ulaze u krvotok i pomažu i štite srce i arterije od oštećenja.

Loši momci ili loši mikrobi poput bakterija Klostridije i neki sojevi Ešerihije koli su okidači pojedinih upala, koje dovode do naduvenosti, opstipacije.

Crna čokolada u sebi sadrži veći udeo kakaa i pojačava proces i rast i “nadmoć” dobrih bakterija, koje takođe smanjuju rizik i od moždanog udara i upalnih procesa u organizmu.

Kombinacijom crne čokolade sa nekim voćem poput šipka ili asai bobica se dobijaju još bolji rezultati u korist našeg zdravlja.

Stoga, ne štedite i ne sklanjajte pogled sa crne čokolade, već se potrudite da vam bude redovna namirnica na policama ili u frižideru.

foto: freedigitalphotos.net