chocolate 1370177 1280
foto: pixabay.com

Čokolada, omiljen slatkiš čovečanstva

Bilo da je bela ili crna, sa lešnicima ili bademima, sa voćnim ili čokoladnim punjenjem, većini zaigra brk pri pogledu na čokoladu. Njena slatkoća ostavlja bez daha a dobrobiti umerene konzumacije ove omiljene poslastice su zadivljujuće. Oktrijte nepresušne zanimljivosti omiljenog slatkiša svakog čoveka.

Dok je za neke pojedince napitak od čokolade predstavljao moć jer se njegovim ispijanjem ulivala i mudrost u čoveka, za druge je bila dragocenost jer su upravo u kakau mnogi videli izvor novca, ponajviše Hernan Kortez. Kako god pogledate, ne možemo a da se ne složimo da je čokolada zaista magična.

Čokolade danas ne bi ni bilo da Holanđanin Konrad nije patentirao hidrauličnu presu za drobljenje zrna kakaa i da se Džozef Fraj nije setio da pomeša kakao prah sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem. Odatle je potekla ova slatka čarolija.

Našim nepcima godi ukus čokolade, koja se topi u ustima ali je podjednako voli i naše srce. Istraživači su odavno već izneli činjenicu da redovno njupanje crne čokolade utiče na smanjenje srčanih oboljenja za čak 37 procenata. Eksperiment je obuhvatio grupu ljudi koja je deset godina nedeljno jela oko 70 grama čokolade.

Ako jedete više čokolade u mladosti, manje su šanse da ćete imati demenciju u starosti, kažu italijanski naučnici. U isto vreme, ljubitelji čokolade duže žive.

Da li ste znali da čokolada poboljšava pamćenje? Engleski naučnici su ustanovili da nakon konzumiranja čokolade mislimo bolje i rešavamo matematičke probleme brže.

Sa oktobarskim danima dolaze i hladniji dani, pa ako imate problema sa grlom, popijte toplu čokoladu jer će smanjiti upalu i ugrejati vas.

Raspoloženi ste za seks a partner nije raspoložen, ponudite mu nekoliko štanglica čokolade, jer je ona pravi afrodizijak.

Da li se slažete da je čokolada omiljeni slatkiš svih nas?

Koju čokoladu vi najviše volite?