foto: pixabay.com

HIT! Wellness na radnom mestu

Mnoge kompanije danas se susreću sa najvećim neprijateljem čoveka – stresom na radnom mestu. Kako bi dale svoj doprinos u ublažavanju stresa kod svojih zaposlenih kadrova, velike firme uvode različite wellness programe, na koje zaposleni moraju da idu. 

Briga o rokovima, poslu, visini zarade, otkazima dovodi do radne sredine, koja je ispunjena stresom. U današnje vreme, toliko problema muči većinu zaposlenih, da preterana količina stresa veoma loše utiče na zdravlje i na produktivnost na poslu.

Prema najnovijim istraživanjima iz sveta fitnesa, wellness programi u većini kompanija postaje sve prisutniji i poželjniji. Čelnici brojnih kompanija se slažu da uvođenje wellness programa kao sastavni deo radnog mesta zaposlenog, vide kao izuzetno rešenje za smanjenje stresa.

Ono što čini srećnog i zadovoljnog radnika jeste dobro zdravlje bez trzavica i stresa. Kako bi ublažili pojavu stresa, radnici imaju prilike da pohađaju wellness programe. Na ovaj način se smanjuje broj odlaska na bolovanje i odsustvo sa posla. Zaposleni posle wellness tretmana će obavljati poslove efikasnije.

Nije nepoznato da mnoge kompanije šalju svoje zaposlene na konferencijski wellness.

Jedna poznata američka kompanija broji preko pet stotina zaposlenih. Angažovani su stručnjaci, koji se brinu za zdravlje radnika, uključujući wellness program koji se sastoji od razgibavanja, masiranja, meditacije pre i posle smene. Plaćeni su i razni fitnes programi, kao i teretana, radnicima je na raspologanju zdrava hrana i korisni saveti nutricionista. Bitno je napomenuti da su troškovi zdravstvenog osiguranja zaposlenih, koji pohađaju wellness programe, upola manji.

Da li biste voleli da strategija obaveznog uvođenja wellness programa u kompanijama, zaživi i na našem području?