Zaronite u slatke vode Srbije

Lepota jezera i njihovih festivala

Ukoliko ste sprečeni da ove sezone letujete na moru, preporučujemo vam da se osvežite u vodama naših jezera. Pored prirodnih lepota i znamenitosti, ova letovališta nude i brojne festivale…..

Letovanje za koje vam nije potrebno mnogo novca i vremena da se organizujete jeste boravak na nekom od naših jezera. Ako želite da odete iz grada na nekoliko dana ili samo za vikend, ove destinacije su pravi izbor za vas. Jezera kao što su Palićko, Srebrno, Belocrkvanska jezera i Perućačko se odlikuju lepotom prirode, mirom, zanimljivim lokalitetima, festivalima i interesantim pratećim kulturno – zabavnim i sportskim programom.

Palić – jezero ostatak nekadašnjeg Panonskog mora

Jezero Palić, i istoimeno naselje, nalaze se na udaljenosti od 180 kilometara od Beograda. Ova destinacija je čuvena po svom veoma mirnom i opuštajućem okruženju. Poznat je i po bogatoj ponudi spa tretmana, kao i po šarmantnom i raznovrsnom smeštaju, od privatnog do luksuznih vila sa bazenima.

Nedaleko od jezera se nalazi i prelep zoološki vrt. Na Paliću možete uživati u šetalištima, plažama i biciklističkim stazama. Takođe, za sve ljubitelje dobrog vina, na raspolaganju je i vinski turizam. „Vino sa peska” tj. od grožđa sa vinograda koji se nalaše na peščari, kako kažu, opušta, pospešuje sklapanje prijateljstava i ljubav.

U blizini se nalazi i Ludoško jezero koje je drugo najveće jezero Severne Bačke i specijalni rezervat prirode.

Tokom jula meseca (16 – 22.) na Paliću se održava čuvena manifestacija,Festival evropskog filma. Takođe, na Termalnim bazenima od 21 – 24. jula se održava internacionalni muzički festival elektonske muzike Summer3p.

Srebrno jezero – rečni rukavac Dunava

Srebrno jezero je popularna destinacija za turiste i ribolovce. Nalazi se nedaleko od Velikog Gradišta, a od Beograda je udaljeno 129 kilometara. Njegova odlika je to što ima stalan protok sveže vode, jer je njegov nivo niži od nivoa Dunava. Pored toga, voda se filtrira kroz peščane dine. Vazduh je takođe čist zbog bagremove šume.

U blizini Srebrnog jezera se nalaze srednjovekovni Golubački grad, Ramska tvrđava i Viminacijum.

Ovog meseca, od 15. do 17. jula će biti održan muzički festival SMS 48 Silver lejk. Pored mnogobrojnih izvođača kao što su Vlado Georgijev, Viktorija, Knez, Riblja Čorba… posetiocima će biti priređena pena party u trajanju od 48 sati bez prekida. Koncept festivala je neprestana žurka u trajanju od dva dana.

Belocrkvanska jezera – nastala vađenjem šljunk sa dna nekadašnjeg mora

U blizini Bele Crkve postoji sedam veštačkih jezera, među kojima je najpoznatije Glavno ili Gradsko jezero. Od Beograda su udaljena oko 100 kilometara. Pozanta su po čistoj i bistroj vodi.

Belocrkvanska jezera rado posećuju i ribolovci. Postoji i interesantna legenda o somu zvanom Velika Besi. Priča kaže da se na dnu Belocrkvanskih jezera nalaze somovi koji su toliko veliki da veoma retko izbijaju na površinu. Neki očevidci tvrde da su ih videli kako jedu jezerske guske i patke. Najpoznatija čudovišna riba je Velika Besi. Neki ribari su izjavili da su je videli, međutim, to je ostala samo još jedna „ribolovačka priča”. Besino postojanje nikad nije potvrđeno.

Bela Crkva je grad u čijem centru se nalaze brojne građevine sa baroknim fasadama. Najlepši pogled na grad je sa brda Kalvarije koje je jedno od poslednjih ogranaka Karpata. Ovaj grad je nadaleko čuven po Karnevalu cveća koji se održava već čitav vek, svake godine krajem juna. Kako je Bela Crkva udaljena od Vršca samo 35 kilometara, ne bi trebalo da propustite ni obilazak vršačkih vinograda.

Pored jezera, u ovom kraju su aktivna i kupališta na rekama Neri i Karakašu.

Perućačko jezero – pregrađeni tok reke Drine

Perućac se nalazi kod Bajine Bašte. Udaljen je od Beograda oko 170 kilometara. Perućačko jezero je nastalao pregrađivanjem toka reke Drine pri izgradnji hidroelektrane.

Perućačko jezero ima plažu koja je izgrađena na splavovima, a za decu postoje posebni pontoni sa bazenima. Tu su i skakaonice i tobogani. Pored plivanja, dostupne su i aktivnosti kao što su vožnje brodom, čamcima, kanuima i pedalinama, kao i pecanje.

Pored jezera, Perućac ima i najkraću reku na svetu, Vrelo. Dugačka je 365 metara, pa su joj zato dali i ime Godina. Tu se nalazi i poznati lokalitet Mramorje, srednjovekovno groblje sa spomenicima poznatim kao stećci. Ovi nadgrobni spomenici potiču iz 14. i 15. veka. Mramorje je zaštićeno kao spomenik kulture.

Čuven Drinska regata biće ove godine održana od 21 -23. jula na Perućcu i u Bajinoj Bašti. Kao prateći program regate, biće održan i muzički festival The Most Fest, na kome će nastupati: Nezvanična verzija, Neverne bebe, Dejan Petrović Big Band i Bijelo Dugme Tribute Band.

Ako se odlučite da posetite Perućac i Bajinu Baštu, iskoristite priliku i obiđite i planinu Taru koja se nalazi na udaljenosti od samo 15 kilometara.

Iskoristite vrele letnje dane za kreativna putovanja. Odmorite se, rashladite se i upoznajte različite krajeve i jezera naše zemlje.

foto: Tijana Janković