saveti za dobru letnju fotografiju 675

Saveti za najlepšu letnju fotografiju

Par koraka do savršene fotografije sa letovanja

Vreme kraj plaže uvek brzo prođe, pa su nam zato, pored suvenira, fotografije najdraže uspomene. Kako bi vaš turistički foto album bio prava slika vašeg letovanje, obratite pažnju na nekoliko saveta…

Svaki turista želi da ponese što više uspomena, kako bi sve što je doživeo na putovanju podelio i sa svojim najbližima kod kuće. Često se dešava da na svojim fotografijama ne uspemo da dočaramo sve što smo videli i iskusili. Postoji par jednostavnih koraka kojih bi trebalo da se pridržavamo kada fotografišemo, jer je šteta da naš album ne učinimo boljim. Uz mali trud, svako do nas može da ima savršenu turističku foto-uspomenu.

Pre svega, najbitnije je da obezbedimo i pripremimo neophodnu foto-opremu. Obavezno ponesite sa sobom rezervnu bateriju i memorijsku karticu. Preporučujemo vam da kupite punjive baterije, kao što su to Eneloop, jer će vam se sigurno isplatiti. Memorijska kartica od 4 GB će vam biti više nego dovoljna, pa čak i za fotografije u najvećoj rezoluciji. Ukoliko niste spremni da dodatno ulažete u postojeću opremu, onda fotografišite u manjoj rezoluciji, kako biste uštedeli na memorijskom prostoru. Ukoliko se oslanjate isključivo na objektiv vašeg mobilnog telefona, takođe obratite pažnju na sledeća upustva, jer bez obzira na uređaj, kreativnost uvek možete da pokažete.

Fotografije pejzaža su uvek interesantne, pogotovu ako ih uslikate kao panorame. Većina fotoaparata i mobilnih telefona ima ovu opciju. Međutim, za kvalitetnije snimke potreban je stativ ili veoma mirna ruka i precizno oko. Važno je da obratite pažnju na spojeve između snimaka, jer ćete od tri spojene fotografije dobiti jednu. U svakom slučaj, poigrajte se i probajte da napravite svoju prvu panoramu i iz ruke, jer to je jedini način da fotografišete celu plažu ili pogled na npr. zaliv.

Kao turisti, uglavnom se koncentrišemo na dobropoznata obeležja mesta u kome letujemo. Te momente možemo da nađemo i na razglednicama. Zato vam preporučujemo da se prošetate manje poznatim ulicama, kako biste našli nešto drugačije, pa čak i interesantnije. Potrudite se da zabeležite i detalje. Ponekad je prozor, neobična tekstura ili detalj sa pijace, pravi način da dočarate ambijent u kome ste se nalazili. Ako fotografišete osobu ispred neke znamenite građevine, onda nije dobro ako je ljudska figura mala, odnosno udaljena od objektiva. Kompozicija će biti mnogo bolja ako u kadar smetite objekat, a zatim zamolite osobu da se pribiliži onoliko kameri, koliko je potrebno da se jasno vidi i ona i znamenitost iza nje.

Najbolje vreme za fotografisanje, ukoliko je to moguće i u skladu sa vašim programom obilaska, je jutro ili kasno popodne, jer je tad svetlo najbolje. U podne je Sunce prejako i stvara grube senke. Nemojte da se ustručavate da koristite blic i tokom dana. Ako želite da napravite fotografiju drage osobe, a da u pozadini imate divno plavo nebo, verovatno će vam biti potrebno dodatno svetlo, tj. blic. Uz njegovu pomoć, imaćete plavetnilo i lepo osvetljeno lice, a ne samo siluetu. Mada, i igra svetlosti i senke daje zaista divne rezultate. Bitno je da imate ideju šta želite kojim snimkom da postignete. Za divne prizore zalaska sunca ili večernje ambijente sa svećama, lampicama ili disko rasvetom, najbolje je da ne koristite blic. Naslonite aparat na neku čvrstu podlogu i lagano pritisnite okidač. Tako ćete dobiti verno prikazanu atmosferu, a fotografija će biti oštra.

Trudite se da na snimku ne zabeležite suvišne detalje, kao što su grane, žice ili vaš prst. Razmislite pre nego što napravite snimak. Digitalna tehnologija nam omogućava da fotografišemo veliki broj puta. Ipak, ne želite da dođete kući sa gomilom bespotrebnih snimka.

Uživajte u letovanju i potrudite se oko svojih fotografija. Ipak, nemojte ni u tome da preterate, jer je opuštanje na prvom mestu. Fotografije obrišite sa memorijske kartice tek kada budu sigune na CD-u.