crkva u Španiji

Proleće u Barseloni

Osetite špansku magiju

Za sve one koji već mesecima pažljivo biraju svoje prvo prolećno putovanje, idealna destinacija oduvek je bila i biće Barselona. Ovaj predivan grad ima toliko toga da ponudi ali u isto vreme i da razmazi i najzahtevnije turiste…

Ako ste poželeli da ovaj glavni grad Katalonije obiđete i doživite na pravi način, izabrali ste pravu destinaciju, vaše je samo da se prepustite čarima vrele krvi Španije. Barselona je smeštena na samoj obali Mediterena. Zahvaljujući svom geografskom položaju, klima je idealna preko cele godine. Mada, kako mnogi kažu, Barsa je ipak najlepša sa prvim znacima proleća.

Barselona je grad sa dušom. Kada se jednom upoznate sa kulturnim nasleđem i jedinstvenom arhitekturom koju ovaj grad neguje, poželećete da se iznova vratite i osetite špansku magiju ponovo. Francuska ima Ajfelov toranj, Italija Koloseum, a Španija se ponosi svojom Sagrada familijom. Ova predivna katedrala, Sagrada familija, je delo i ponos čuvenog španskog arhitekte Antonia Gaudija. Nikada nije dovršena niti će se ikad približiti kraj njene gradnje. U oku posmatrača, Sagrada familija izgleda kao da je napravljena od fine paučine, ili pak nekog nežnog materijala, koja se ponosno diže u visinu.

Za turiste je nezaobilizan park Guelj, u kojem je Antonio Gaudi proveo svoje poslednje godine života. Park Guelj obiluje interesantnim detaljima, prelepim građevinama, nestvarnim mozaicima..

U slučaju da se zateknete u Barsi, jedno od najprivlačnijih i najprometnijih mesta je poznato šetalište Las Ramblas, koje se nalazi između Trga Katalonije i luke na kojoj se nalazi Kolumbov spomenik. Da li treba da vam pomenemo da je najlepša i najbolja kupovina baš u Barseloni, jer je ona meka za najpoznatije svetske brendove i možete pazariti kvalitetnu robu po izuzetno nižim cenama u odnosu na naše.

Svakako predivan utisak i divnu uspomenu iz Barse, predstavlja fontana La Font Magica. Fontana je specifična po tome što ima u sebi ugrađene lampice (4 730) različitih kombinacija boja. Takođe, fontana je napravljena tako da postoji čak 29 različitih kombinacija vodoskoka, koji se smenjuju u ritmu muzike. Zaista impresivan prozor.

Za jači pol, nezaboravna je tura po jednom od najpoznatijih stadiona Fudbalskog kluba Barselona Kamp Nou. Rad na ovom stadionu je počeo 1954. godine i završen je posle tri godine. Ljubitelji ovog fudbalskog kluba biće u prilici čak i da sede na tribinama, kao i da kroče na zelenu površinu kako bi ugrabili najbolje fotke.

Nemojte da propustite Flamenko veče, jer je provod zagarantovan. Vino, španska muzika i dobro društvo ostaće vam u lepom sećanju. A potrudite se da uživate ćurosima i najboljoj pršuti na svetu, omiljenom španskom doručku.

Toliko toga Barselona ima da ponudi, a uvek nekako nemamo dovoljno vremena da obiđemo sve što smo planirali. Saznajte i otkrijte i vi nešto sami i uživajte u raznolikosti i lepoti ovog grada. Ako se umorite od silnog razgledanja, uvek možete da protegnete noge i osunčate ih na predivnoj plaži.

Foto: Dragana Jovanović