Screen shot 2014 03 25 at 16.43.38

Podvodni muzej u Meksiku

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

San većine turista jeste kristalno čisto more, obilazak znamenitosti, ispijanje koktela u hladu i spoznaja nove kulture i običaja. Sve ovo se može doživeti u sjajnom Meksiku, ali pored brojnih atrakcija, Meksiko svojim posetiocima nudi još jednu veoma zanimljivu – a to je “Podvodni muzej” u blizini Kankuna, poznat još kao MUSA.

U blizini meksičkog grada Kanukuna, leži skriveni svet ispod okeanskih talasa na oko osam ipo metara dubine. Tačno na dnu okeana, ponosno je nastao “Podvodni muzej”.

“Podvodni muzej” predstavlja zbirku skulptura koju je na dnu okeana postavio engleski umetnik Džejson deKer Tejlor.

Zanimljivo je da je svaka od četiri stotine i šezdeset skulptura u ovoj podvodnoj postavci napravljena od ph-a neutralnog morskog betona dizajniranog takvog da podstakne morske biljke da rastu i privuče ribe u okolini.

Samo u 2010. godini je potopljeno oko četiri stotine skulptura, a već 2012. je dodato još pedesetak novih.

Umetnik je objasnio da je došao na ideju da ovakav projekat realizuje u cilju stvaranja veštačkog grebena na kojem bi mogli da rastu korali i oko kojeg bi ribe živele i razmnožavale se i kako bi turiste odvratili od prirodnih koralnih grebena koju su znatno oštećeni.

Prema podacima turističke organizacije, oko trista hiljada ljudi godišnje poseti ovaj deo okeana na kojem je sada “Podvodni muzej”. Veliki broj korala prilikom ronjenja turista biva oštećen i uništen. Tako je nastao Podvodni muzej u cilju očuvanja ovih divnih morskih vodenih bašta.

Zahvaljujući ovom zanimljivom projektu, veliki broj riba se vratio i nastanio za stalno. Skulpture su formirane tako da se lakše kontroliše struja u toj oblasti i smanji rizik od tropskih oluja izazvanih ovim jakim strujama.

Sjajna ideja, po kojoj je urađen projekat kako bi se skrenula pažnja na očuvanje divnih morskih bašta je očigledno urodila plodom, jer “Podvodni muzej” predstavlja nezaobilaznu atrakciju za ljubitelje umetnosti i ronjenja, koju posećuje sve veći broj turista.

U slučaju da ste ikada planirali da se uputite do atraktivnog Kankuna i uživate u svim blagodetima ove idealne destinacije, ne sumnjamo da smo vam upravo dali još jedan razlog više da to učinite.

foto: YouTube screenshot