ID 10076443

Ne idite u krevet sa problemom

Strast često vodi ljubavnu vezu i u trenutku može da bude najači pokretač. Problem nastane ako postane jedini. Dešava se da strast nadjača ljubav, što u velikoj meri vodi do neuspeha.

Seks je potpun i savršen kada uključuje emocije. Svaki dodir ostavlja trag u mozgu, na telu, jer tada je dubok i snažan. Nisu u pitanju posebne poze iz časopisa, stručnih literatura, niti izazovan veš, zavodljiva atmosfera, već sklapanje uma, duha, što telu daje intenzivan osećaj blaženstva. Vođenje ljubavi čini da budemo potpuno prisutni, ali van vremena i prostora.

Da li smo jedno za drugo?

Ovo pitanje, u jednom periodu, prolazi svima kroz glavu, pa čak i onima koji su u čvrstoj emotivnoj vezi, punoj privrženost i posvećenosti. I kada je sve savršeno, partneri, u jednom momentu, mogu da pomisle na strah od gubitka, na to da će biti pevareni, ograničeni u „slobodi“, ili da će da izgube sebe, zapostave karijeru. Upravo iz ovih razloga dolazi do rasprave i pitanja „Da li sam izabrao/la najbolje za se sebe“ ? Strah od nesupeha, dubokih emotivnih ožiljaka, najviše se javlja kod onih koji su gledali loš brak roditelja, okoline ili doživeli tešku ljubavnu priču.

O tragičnim ljubavima i zločinima iz strasti naveliko se piše, a tu su i priče naših baka kako je „sve bilo dobro dok muž ženu nije potpuno osvojio i „zasitio“ je se“. Priča je mnogo, a njih se posebno plaši nežniji pol, čiji se život u velikoj meri vezuje za kuću, decu, porodicu. Ipak, muškarcima i ženama podjednako je važno sa kim će imati potomstvo, kao i da sa voljenom osobom izgrade miran život.

Bitno je da se prilikom odabira partnera vodimo srcem, ali i glavom, da zaboravimo na loše ljubavne priče iz okoline ili sopstvene prošlosti. Na pitanje da li smo jedno za drugo, svojim postupcima i neprekidnim radom na odnosu, uvek možemo da stvorimo pozitivan odgovor.

Čak i onda kada nam je sve potaman i kada se sa voljenom osobom razumemo, dođe do sukoba mišljenja.

Normalno je da se u vezi prepiremo, posebno na početku odnosa kada ispitujemo mogućnosti svojih delovanja, upoznajemo partnera, ali i sebe. Upravo, sva pitanja i odgovore najbolje definišemo u kriznim momentima. Te krize ne moraju da budu velike, ali su zanačajne, jer u momentima u kojima nastupaju oštrije, a ponekad i glasnije izgovorene reči, u kojima zauzimamo stavove i shvatamo koliko je moguće, potrebno da se promenimo da bismo stvorili skladan odnos, dolazimo do istine koja je odlučujuća.

Ako strast nadjača ljubav, pa glava ne radi svoje, moguć je kraj, a da pre toga nikada nismo dozvolili emociji da se potpuno razvije. U vezi gde je strast vodeća, vlada nerazumevanje, izostaje slušanje, tolerancija, zdrava privrženost i posvećenost… Ukoliko smo karakterno slabiji, povodljivi, strast može da dovede do toga da nam „glava“ postane puna konfuzije, loših misli, verovanja da nismo u pravu i da bi sve što jesmo trebalo da predamo partneru, bez rezerve. Ljubav jeste predavanje, ali i zadržavanje sebe kako bismo mogli da funkcionišemo kao zasebne ličnosti. Odnos nikako ne znači simbiozu, već rad na samoostvarenju i potencijalima voljene osobe.

U slučaju zahlađenih odnosa, nerazumevanja, ne sme da dođe do seksa, jer on nikako nije način za pomirenje i rešavanje trenutnih loših osećaja. On može da povrati raspoloženje ali samo na kratko, jer problem nastavlja da postoji.

Moguće je da se posle nezaboravne noći, probudite sa osećajem tuge i nezadovoljstva. Za dobar seks nakon svađe, odgovoran je adrenalin, koji je prepoznao opasnost i pripremio nas da reagujemo sa puno snage. Ipak, nakon umirenja, nedorečenost ponovo stvara zahlađene odnose.

Komunikacija je na prvom mestu.

Tamo gde srast vlada, malo je izgleda da rešimo bilo kakav problem. Ona bi trebalo da postoji, ali uz prisustvo zdravog uma.

Katkad je teško odrediti na šta moramo da reagujemo u odnosi, ali je potrebno da shvatimo da li postoje jasni znaci koji ukazuju na moguće probleme u budućnosti. U zaljubljenosti smo zaneseni, maštamo i sve nam je lako. Ne vidimo jasnu sliku partnera, zbog toga je veoma važno da, steknemo sposobnost da u zaljubljenosti koristimo racio. Njega pokrećemo tako što sebi priznajemo da je moguće i da, pored tolike emocije, dođe do neuspeha.

Ukoliko ste našli ljubav svog života, pričajte sa njom što više, ali i negujte strast. Trudite se da saznate šta je bitno vašem partneru, kao i da to prihvatite. Važno je da u odnosu imate osećaj da ste potpuno slobodni da odlučite u svoje ime, da tu slobodu pružite i partneru, čime ćete uspešno graditi život u dvoje. Nikada ne stavljajte svoju volju kao apsolutnu, već napravite ravnotežu i odlučite da uspete.

Ukoliko neko u odnosu „ne popušta“, a mislite da ćete ga odobrovoljiti, ubediti vođenjem ljubavi, na krivom ste putu. Na seks pređite tek onda kada rešite i poslednji delić nerazumevanja. Sve probleme rešavajte odmah, zdravim i čistim umom, bez misli da je „jutro pametnije od večeri“. U suprotnom, između vas, stvoriće se teška tišina čime će sva ljubav biti zamenjena sumnjom, lošim- pogrešnim postupcima.

Čuvajte sebe, partnera, pa u krevet idite zdravi i nasmejani!

foto: freedigitalphotos.net