a hevizito 1538638 1180 e1421174839437

Najveće termalno jezero na svetu

Balaton je, u vreme stare Jugoslavije,  bio poznat kao mađarsko more. Površinom od 600 km2, ovo jezero zaista odaje utisak da se nalazite na moru. Danas, jezero Balaton predstavlja raj za surfere, a u njegovoj blizini nalazi se i najveće termalno jezero na svetu Heviz.

“Na šest sati od Beograda lagano smo stigli do naše destinacije koje se nalazi u samoj blizini Balatona. Na vidikvcu postajete svesni mogućnosti šta sve jezero pruža. Tu smo naišlii na nešto strašno simpatično i čudno. Sem prefektno uređenog parkinga i drvenih klupa i stolova gde možete opušteno organizovati divan izlet, našli smo se ispred džinovskog foto-aparata. Oduševljeno smo se slikali u pejsažu okolnih brda, zelenila i talasa jezera i sve to poslali na naše e-mail adrese. Genijalna ideja, zar ne?”, banji Heviz  govori organizator novinarske ture Irena Eklemović, vlasnica agencije Top One .

Na samo 6 km od Balatona nalazi se banja Heviz koja leži u zagrljaju Heviza, najvećem termalnom jezeru na svetu. Banja Heviz je jedinstvena po svom lekovitom jezeru, bogata mineralima i gasovima, a lekovito blato sa dna jezera se koristi za medicinske tretmane.

Mnogi su se tu kupali i na početku zime. Stručno osoblje lečilišta to i savetuje jer tada je najprijatnije zbog temperature vode – negde oko 22 C°. Jezero je perfektno čisto, što nije ni čudno, jer svake sekunde u jezero uđe preko 400 litara vode. Tako se ono potpuno regeneriše za manje od četiri dana.  Ono što čini ovo jezero bajkovitim su lokvanji nestvarnih roze i ciklama boja.

Osim prirodnih lepota, Hevez nudi i mnogobrojne kvalitetne wellness programe, po pristupačnim cenama.

Hunguest Hotel Helios Superior se nalazi u predivnom prastarom parku površine 45000m2. Bazeni sa lekovitom vodom, napajani iz sopstvenog izvora hotela sa termalnom vodom, kao i lekari sa stručnim osobljem čine bortavak gostima prijatnim, a pomažu u lečenju lokomotornih bolesti, kao što su: reuma, osteoporoza, upale zglobova, postoperativne tretmane zglobova. Takođe, lekovita voda je veoma dobra i za ginekološke probleme. Kod stomačnih bolesti, voda se može i piti.

“Ovde možete biti na specijalnom režimu ishrane, hrani bez glutena,jaje, soje, prirodnog šećera, kvasca, laktoze, mlečne belančevine, kao i bezmasne hrane.” , deli sa nama svoje iskustvo vlasnica agencije Top One.

Prema mišljenju grupe novinara, a koji su zaljubljenici u aktivan odmor, valjalo bi isprobati  vožnju biciklima turom od 17 km do obala Balatona i Keszthelja sa predivnim dvorcem Feštetić: “Kada smo se dovezli do glavnog trga to slatkog mesta, nismo mogli da odolimo a da ne probamo langoše – tradicionalne mekike, i da ne primetimo kako grad i dalje  živi svojim grofovskim, austrougarskim načinom života. Mirno, tiho, uređeno… Kada smo se dovezli do dvorca, ostali smo zapanjeni pred takvom lepotom jedne barokne komponzicije.”

Dvorac Feštetić je poznat po velikom broju privatnih odaja, što je oduvek bila retkost za dvorske rezidencijalne objekte. U njemu se nalazi tačno 101 soba, zahvaljujući kojima ovaj dvorac nosi epitet palate sa najlepše uređenim odajama u Mađarskoj.

“Do malog Balatona smo prošli pored statue čuvene Sisi, i celu bajkovitu vožnju završili sa hranjnjem labudova,” kaže Irena Eklemović.