rad na kampu 2

Uzbudljivo volontersko leto je pred nama

Već 27 godina u nizu Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije organizuju međunarodne volonterske kampove u Srbiji i omogućavaju volonterima i volonterkama iz naše zemlje da volontiraju na kampovima u 90 zemalja u svetu.

Kako prethodne dve tako i ove godine Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije kroz program Mladi su zakon obezbedilo je sredstva za (su)finansiranje 35 volonterskih kampova u Republici Srbiji što omogućava našim volonterima da na kampovima u svojoj zemlji učestvuju besplatno.

Na volonterskim kampovima u Srbiji pored domaćih učestvuju i volonteri i volonterke iz celog sveta. I ove godine će više od 850 volontera i volonterki iz zemlje i inostranstva, tokom ukupno 600 dana koliko će zbirno trajati kampovi ovog leta pokloniti čak preko 37.000 volonterskih radnih sati lokalnim zajednicama. Volonterski kampovi se ove godine održavaju u lokalnim zajednicama u 15 okruga širom Srbije.

Između međunarodnih volonterskih kampova u svetu i kampova u našoj zemlji nema nikakve razlike. Uvek se rade poslovi od javnog značaja a kampovi okupljaju volontere i volonterke iz celog sveta.

Osim nezamenljivog osećaja da rade nešto korisno i vredno za lokalnu zajednicu mladi razmenjuju iskustva, upoznaju nove kulture i običaje i stiču prijateljstva za ceo život.

Ove aktivnosti su isključivo neprofitnog karaktera a kod mladih učesnika i učesnica doprinose razvijanju volonterskog stava i aktivnog odnosa prema zajednici i društvu u kom žive.