ID 100116239

Kada Tvoj uspeh postaje neuspeh?

Postoje osobe koje su se nekada osećale veoma uspešno, a danas traže svoj smisao. Ono u šta su uložile svoj trud, energiju, pokazale veliko interesovanje, ostvarile dobar rezultat, izmaklo je kontroli i odvelo ih u suprotnom pravcu. Jednostavno, sve je postalo nesigurno iako su u tom poslu videle izvesnu budućnost, mogućnost dobre zarade. To je uglavnom zato jer su naišle na neko veliko razočaranje, spletkaranje, bezakonje, mobing…

Neuspeh dolazi onda kada mislite da su svi ljudi dobri i da sa svima možete da se dogovorite. Međutim, u praksi je drugačije. Ako niste spremni na borbu protiv najrazličitijih ljudskih umova, povući ćete se i odustati od cilja.

Ako ne vladate svim informacijama o svojim poslovnim pravima, ako nemate stav i ako niste ono što jeste, uspeh će izostati, jer se zbog svega navedenog osećate nemoćno i udaljeni ste od sebe. Ukoliko nemate dovoljno samopouzdanja, ugušićete ne samo svoje potencijale, već i ono što ste ostvarili. To znači  da je uspeh način razmišljaja. Ako sebe vidimo kao osobu manje vrednu, ako se osećamo nevidljivo i neinformisani smo (jer se plašimo sveta i ne smemo da pitamo), ostaćemo bez napretka. Naša energija biće satkana od straha i negativnosti.

Da bismo to prevazišli, potrebno je da se stalno pitamo šta je to što nas je dovelo da mislimo da smo neuspešni? Da li je to strah od tuđeg mišljenja, pa i od loših ljudskih postupaka?

Kada shvatite da vas strah i konfuzija drže u mestu, ustanite protiv njih. Pitajte oko sebe o svim potrebnim informacijama i ne plašite se da li će neko prevrnuti očima ili vas mrgudno pogledati. Toga će uvek biti. Ne brinite previše ni o tome kako vas drugi vide, jer nisu svi dobronamerni. Izbacite sve predrasude tipa “nemoguće je biti uspešan ako nemaš vezu”, “rade nepismeni i nečiji” i odgovorite na pitanje zbog čega se sklanjate pred drugima i umanjujete svoj život?

Ako vam je potreban novac, ako želite uspešnu karijeru, radite na tome aktivno, ali ne samo onako kako vas savetuju na birou za zapošljavanje: “Pitajte sve okolo, rođake, prijatelje, da li znaju nekoga ko bi mogao negde da vas  “ubaci” ”, već neprestanim radom na sebi i stalnoj težnji ka onome što ste zacrtali. Trenutni osećaj neuspeha odbacićete odlukom da budete uspešni. Zato odučite, zagrlite sebe i krenite ka svom cilju!

foto:freedigitalphotos.net