Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Penušavo, puno zadovoljstva

Nova godina uz mali eksploziju užitka

Šampanjac, vodi poreklo iz regije u Francuskoj koja se zove Šampanja. Stručnjaci kažu da bi samo vina koja dolaze iz ovog regiona trebalo zvati šampanjcem…

Još malo je ostalo do kraja 2010. godine. Možda odlazi nečujno, ali mi svakako volimo da se njen odlazak čuje. Uglavnom, 10 sekundi pre ponoći, uz odbrojavanje, uzmemo bocu u ruke i promućkamo je par puta. Tačno u ponoć, 31.decembra, ispratimo staru godinu uz malu eksploziju užitka. Svima nam je poznato, čep izleti, a za njim odmah i penušavi talas vina. Mnogi se trude da fotoaparatom zabeleže ovaj trenutak, jer je zaista čaroban.

Šampanjac, vodi poreklo iz regije u Francuskoj koja se zove Šampanja. Stručnjaci kažu da bi samo vina koja dolaze iz ovog regiona trebalo zvati šampanjcem. Ostali proizvođači, trebalo bi da na svojim etiketama imaju naziv „penušavo vino”. Poreklo šampanjca datira još iz 17. veka, kada su se mehurići u vinu pojavili kao greške u procesu pravljenja. Monah Dom Perinjon, po kojem se i zove jedan od najskupljih šampanjaca na svetu, naporno je radio kako bi ih uklonio. Kako mu to nije pošlo za rukom, šampanjac je ostao prepun svetlucavih mehurića, a tek u 19 veku počinje njegova prava slava.

U Francuskoj, u regiji Šampanja, veličaju samo tri imena šampanjca, „Kristal”, „Dom Perinjon” i „Krug”. Šampanjac je simbol prestiža i stila u svetu bogatih. Danas ima mnogo proizvođača šampanjca, penušavog vina. Svetlucavi mehurići porede se sa sjajnim dijamantima, prelepim ženama i „savršenim” životom. Za obične smrtnike „penušavo vino” je ukus zadovljstva, simbol slavlja, svečanog trenutka. Većina neće moći da, za najluđu noć, priušti baš onaj francuski šampanjac, na čijoj etiketi piše „Champagne” i to, što je izuzetno bitno, sa velikim C. Francuzi štite svoje ime, tako da ako vidite ovaj naziv, znajte da je boca originalna. Cena originalnog, francuskog, šampanjca je za naše uslove astronomska i iznosi po nekoliko stotina evra. Šampanjac se pravi uglavnom od vrste grožđa Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay (Šardone). Ono što mi možemo naći u našim najbližim radnjama su na primer „penušavo vino”, šampanjac „Milion”, čiji je proizvođač „Navip” i košta oko 435,90 dinara, zatim penušavo vino „Fruškogorski biser” po ceni od oko 275, 90 dinara, kao i „La Marchesina dolce” iz Italije, po ceni od 234,90 dinara. „Val” crnogorski je 234, 90 dinara, „Lederer” staje 324, 90 dinara, dok penušavo vino „Gala” iznosi 361, 90 dinara.

Možda nije loše da znamo, da šampanjac sadrži 133 kalorije, a prepisuje mu se preventivna osobina kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Sigurno da ćete u novogodišnjoj noći uživati u kolačima i penušavom vinu, jer najbolje idu jedno uz drugo. Kako god ga zvali, ovo tečno zadovoljstvo, zaslužuje da ga polako konzumirate i uživate u svakom mehuriću.

Živeli i dobar provod!

Foto: Tijana Janković