Besplatne letnje radionice 2024

Besplatni letnji programi za decu tokom raspusta u Dečjem kulturnom centru Beograd

Dečji kulturni centar Beograd i ovog letnjeg raspusta pripremio je besplatne programe i kreativne radionice za decu i mlade koji svoj raspust provode u Beogradu.

U ateljeima i studijima Dečjeg kulturnog centra Beograd, u Takovskoj 8, deca će imati priliku da vide proces rada i da oprobaju svoja umeća u Ateljeu za likovnu i primenjenu umetnost, Baletskom studiju, Muzičkoj igraonici i drugim umetničkim radionicama ovog centra.

,,Jedna od zanimljivijih radionica koje će se održati već na početku raspusta je Radionica animiranog filma, na kojoj će deca moći da se zabave i da nauče da prave taumatrop, odnosno optičku igračku koja je značajna po tome što je preteča prvih formi animiranog filma. Ova jednostavna igračka je postavila temelje prvih trikova animacije, a tokom njene izrade na našoj radionici polaznici će naučiti da kroz crtež prikažu faze pokreta ili akcije čoveka, životinje ili nekog drugog objekta” – najavio je Dragan Marić, direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Tokom jula deca će moći da učestvuju u radionici ,,Šta se to krije iza pozorišnih kulisa?” i da u Ateljeu za primenjenu umetnost kreiraju magični svet pozorišne scene i probaju da ožive scenografiju iz mašte.

U istom ateljeu stariji osnovci i srednjoškolci imaće priliku da se upoznaju sa tehnikom linoreza, bakropisa i akvatinte i da izrade i odštampaju sopstvenu grafiku, čestitku i eks-libris.

Radionica tradicionalnog veza, inspirisana narodnom kulturnom baštinom, kao i radionica čvorovanja tehnikom makrame, ponudiće deci mogućnost da nauče osnovne bodove veza i izrade sitan vez prilagođen uzrastu koji se može iskoristiti kao aplikacija ili dekoracija, kao i da naprave autentičnu narukvicu ili mali ukrasni predmet u makrame tehnici.

Pored kreativnih radionica, Dečji kulturni centar Beograd osmislio je i program Ekološka istraživačka akcija koji će se odvijati na Velikom Ratnom ostrvu.

U ekološkoj akciji na Velikom Ratnom ostrvu deca će se upoznati sa prirodnom oazom u gradu koja pored vrednih prirodnih karakteristika ima istorijski i strateški značaj za Beograd. Tom prilikom naučiće kako se pravi herbarijum i prepariraju insekti, posetiće mrestilište riba Galijaši i od ekologa saznati sve o ptičjim vrstama, gmizavcima i sisarima koji žive na ostrvu.

Posebno interesantna akcija biće pravljenje eko instalacije „Gnezdo orla belorepana.

„Sve informacije o programima mogu se naći na sajtu Dečjeg kulturnog centra Beograd, a prijavljivanje za učešće na radionicama i programima je neophodno i vrši se pozivom na broj 011/ 32 42 011, radnim danima od 8 do 15 časova“ – rekao je Dragan Marić i pozvao svu decu i mlade da iskoriste svoj letnji raspust na kreativan način.