tacskrin telefon u doba zime

Tačskrin telefon u doba zime

Koristim ga iako je mnogo hladno

U današnjem vremenu, skoro sve telefone krasi tačskrin (touchscreen) ekran. U smislu reagovanja na dodir, ekrani se dele na rezistivne (reaguju na pritisak) i kapacitivne (reaguju na dodir kože). Kvalitetniji su kapacitivni ali imaju jednu veliku manu – reaguju samo na dodir kože.

Upravo, to je jedan od razloga zbog kog se mnoge pripadnice nežnijeg pola ne odlučuju za tačskrin telefone – ne rade na nokte (kako bi to one rekle). Samim tim, ovi ekrani su dugotrajniji i bez ogrebotina su, iako se non-stop koriste. Ali šta se dešava kada moramo da navučemo rukavice, jer je napolju već minus 4⁰ C? Telefon ne reaguje na dodir kroz rukavice i samim tim, nameće se ideja da se ovakvi telefoni mogu koristiti samo u toplim mesecima.

screenshot blackmetall Kako bi se ovaj „nedostatak” tehnologije prevazišao, do sada su osmišljena razna rešenja – od viršli (da, da, prave viršle) koje se koriste kao olovčica za upravljanje ekranom do malih metalnih dugmića koji se stavljaju na prste na rukvaicama (rade pod uslovom da imate pletene rukavice). Ali to su bila ne tako elegantna rešenja.Ali, razvojni tim iz Nemačke, koji stoji iza aplikacije „NoseDial”, smislio je elegantno rešenje. Kako se telefon najčešće koristi za pozivanje kada se nalazite napolju i smrzavate, jedino što je potrebno rešiti je kako pozvati nekoga, a vi imate rukavice na rukama. „NoseDial” vam priskače u pomoć i omogućava da svoje kontakte pozovete tako što ćete izabrati broj nosem (!) Telefon radi ono što mu je naređeno, vi izgledate malo smešno dok pritiskate telefon nosem, ali ste u kontaktu sa vašim prijateljima. Sve sređeno!

Trenutno, ovo rešenje u vidu aplikacije za mobilni telefon, dostupno je samo na „iPhone” telefonima i može se preuzeti sa zvanične „Apple” prodavnice za aplikacije. Ukoliko probate ovaj način pozivanja ove zime, javite nam vaše utiske, ali i utiske ljudi koji su pored vas i gledaju vas čudno. PS: pisanje SMS-a nije pokriveno aplikacijom.

screenshot difficult