Heviz 2020 KG 4
Heviz

Heviz – kupanje među lokvanjima

Ukoliko ovog leta želite da se pripremite za more ili pak da se odmorite od morskih avantura, predlažemo vam da posetite Heviz. U pitanju je banjski gradić u blizini Balatona, koji je 2020. izabran za jednu od 15 najboljih turističkih destinacija Evrope i koji godišnje privuče više od milion gostiju. 

Upravo je istoimeno lekovito jezero glavni razlog zašto toliko ljudi bira Heviz za svoj odmor. U pitanju je najveće biološki aktivno, prirodno, termalno jezero na svetu, površine 4,4 hektara, okruženo šumom koja se prostire na 34 hektara. Voda u jezeru se kreće sa leva na desno, kao i sa dna naviše, što omogućava svojevrsnu masažu za kupače. Kupališna sezona u Hevizu traje 365 dana godišnje, jer temperature vode ni u najhladnijim danima ne pada ispod 23°C, dok leti može dostići 36-38°C.  Ako tome dodate bele lokvanje, koji su ovde autohtona vrsta, i one ljubičaste, koji su doneseni iz Indije, jasno je da je kupanje u Hevizu jedno bajkovito iskustvo. 

Ukoliko volite da aktivno provedete svoj odmor, Heviz i njegova okolina su odličan izbor za goste svih uzrasta. Na samo 6 kilometara nalazi se Balaton, najveće jezero Centralne Evrope. Kupanje u „mađarskom moru“, jedrenje, golf… na vama je da izaberete. Najbolje ćete upoznati Balaton na biciklu, jer je, zahvaljujući projektu BalatonBike365, jezero okruženo uređenim biciklističkim stazama dužine 1000 kilometara. Na raspolaganju vam je 70 tematskih tura i 30 odmorišta, a mobilna aplikacija sa navigacionim sistemom i sajt sa planerima ruta će vam pomoći da dobro isplanirate svoj dan na četiri točka. 

Kada ste aktivirali svoje telo, vreme je da „nahranite“ i svoju dušu. Zato obiđite dvorac Feštetić u Keštelju, impozantan neoklasicistički dvorac izgrađen početkom 19. veka, koji je bio uzor za Narodni muzej i mnoge druge građevine u Mađarskoj. Njegov park, okružen jezerom, najveća je engleska bašta u Mađarskoj, a veličine je njujorškog Central parka, pa ovde u zagrljaju prirode možete provesti divne sate.  Dvorac čuva tajnu arhivu mađarske masonerije i preko autentičnih artefakata će vas provesti kroz početke mađarskog slobodnog zidarstva i njegove veze sa porodicom Feštetić.

Gastronomska i vinska ponuda Heviza i okoline nadaleko je poznata i sigurno će zadovoljiti vaša očekivanja, bilo da ste u potrazi za dobrim restoranom ili nečim posebnijim. Obližnji Badačonj predstavlja ponos vinske regije Balatona. U ovom mestu, iz koga potiču neke od najvećih vinarija Mađarske i koji se zbog toga još naziva i „vinogradom divova”, od 14. do 30. jula se održava vinski festival, pa ga uvrstite u svoju putnu listu. Ako u Heviz dolazite pak malo kasnije, nemojte propustiti Paloznak džez piknik koji se ove godine održava od 3. do 5. avgusta.