pašmina e1412705075746

Ta divna pašmina – ljubav na prvi dodir      

Dašak istoka daje poseban šarm svakom modnom stilu. Ništa ne osvežava, bilo koju odevnu kombinaciju, kao šal ili marama. Efektna pašmina je nešto što morate imati u svom ormaru, bilo da je jednobojna ili šarena, sa resicama, vezom, perlicama…

Veliki kašmirski šal možete nositi na plaži, preko džinsa, male crne haljine ili u kombinaciji sa belom košuljom. Prigodna je u svakoj prilici i u svim godišnjim dobima. Kada je jednom ponesete, budite sigurni da ćete je nositi zauvek.

Pašmina nije bilo kakav šal. Reč je specijalnoj, finoj tkanini koja se dobija preradom vune dobijene od pašminskih koza, autohtone vrste koje žive u Pakistanu, Indiji i na Nepalu. Prave se od vune koja se ručno prede i tka na razbojima. Samo najfinije vlasi upredene vune postaju pletivo za izradu pašmina.

Od kada je pašmina u modi?

Od davnina su pašmine bile deo svakodnevne nošnje žena u ovim azijskim oblastima. Prvi put se pominje u avganistanskim tekstovima još pre tri hiljade godina. Vekovima su se pravile u Kašmiru i na Nepalu. Obične i jednobojne su se nosile svakodnevno, a finije, tkane i ukrašene perlicama, biserima i dragim kamenjem su bile obavezne o svečanostima.

Kako prepoznati pravu pašminu?

Prava pašmina mora da bude veoma nežna i prijatna za nošenje, ali u isto vreme i topla. Nisu svi kašmirski šalovi pašmine. Razlikuju se po debljini vlakana.Tekstil za pašmine je mnogo finiji od kašmira. Tako su pašmine lagane kao da su od svile, mekane i prijatne za nošenje. Nihova vlakna su finija od ljudske kose.

Na tržištu mogu da se nađu i veliki šalovi koji su po izgledu slični pašminama i prodaju se po skupim cenama iako su napravljeni od sintetičkih vlakana. To svakako nije pašmina!

Kako da nosite pašminu?

Najskuplje su one izrađene od najfinijeg prediva koje podseća na svilu. Njih možete da nosite i po vrelim letnjim danima. Pašmine su fantastični izolatori, te će vas u zimskim danima štititi i od hladnoće i vetra.

Postoji bezbroj mogućnosti kako da ih nosite. Možete ih spustiti na ramena ili vezati poput šala oko vrata.  Mogućnosti su neograničene. Sve zavisi od namene i vaše mašte. Sa njima ćete uvek biti primećene! Probajte i zaljubićete se u njih na prvi dodir!

foto: wiki