Bela boja

Šta ti govore boje: Bela

Kada se u brzini oblačimo, ne razmišljamo mnogo o tome šta odeća koju smo obukli govori umesto nas. Evo nekih smernica o bojama i značenju boja, koje svakako mogu da pomognu pri odabiru odela za različite prilike. Ovom prilikom, predstavljamo vam belu!

S obzirom da bela tradicionalno označava čistoću i nevinost u mnogim zemljama venčanice su upravo bele, mada se izvorno značenje bele venčanice davno izgubilo. Dok se kod nas belo nosi na svadbama, na istoku se nosi na sahranama. U Indiji, recimo, bela je znak žalosti i oblači se prilikom pogreba. Zato oprezno sa belom bojom, pogotovo ako radite negde gde ste u stalnom kontaktu sa strancima. Kao što nama može da bude neprijatno kada pričamo sa nekim ko je u potpunosti u crnom, tako može biti neprijatno nekom ako ste vi u potpunosti u belom.

Ako ste na nekim dužim sastancima, na predavanjima, seminarima, poslovnim večerama, skroz bela nije dobar izbor. Dokazano je da dugo gledanje u belu boju može izazvati neku vrstu slepila i vi ćete prosto izgledati prozračnije. Ono što govorite možda će gubiti na značaju, kako sati prolaze. Zato belu boju uvek kombinujte sa nekom drugom bojom, ili sa nekim šarenim, ali ne agresivnim dezenom, da ne biste izgledali dosadno i bezlično.

Bela majica

No, bela svakako ima i pozitivna značenja! Neki smatraju da je to boja savršenstva, sigurnosti, jasnosti… Osobe koje često nose belu garderobu time pokazuju kako imaju odličnu figuru i da su zadovoljni svojim izgledom. Inače, bela najbolje pokazuje nedostatke na telu. Jasno je da ste veoma samouvereni, ako nosite belo. Takođe, nosite belo ako želite da istaknete da ste uredni i da vodite računa o svojoj higijeni.

Bela može predstavljati uspešan početak. Bela košulja je dobar izbor ako idete na intervju za posao, ili se upoznajete sa novim poslovnim partnerima, pa čak i sa potencijalnim ljubavnim partnerom. Bela košulja je mala crna haljina u poslovnom rečniku. Opet, uvek je bitno da bela nije jedina boja na vama. Bela je boja snega, pa ne biste baš da ostavite utisak hladnoće. U kombinaciji sa raznim nakitom, torbama ili maramama bela košulja svaki put može izgledati drugačije.

Bela je svakako boja leta. Preplanuli ten se najbolje vidi u beloj odeći. A pred nama je leto, tako da slobodno kombinujte!

Do sledeće nedelje, i do neke druge boje!

Bela u kombinaciji sa šarom

model: autorka teksta Natalija Lučić

foto: Nikola Živković