Lassi-neobičan azijski napitak

Slatki ili slani-krepi telo i dušu

 Pripremila Janja Rešćanski

Kažu da je najbolje piće kada zavladaju nepodnošljive vrućine. Pakistanci i Indusi ga smatraju tradicionalnim pićem, bilo da ga piju slanog ili slatkog. Ponosni su na svoj lassi i kažu da ga od srca preporučuju Evropljanima.

Reč je o  mlekom ili vodom razblaženom jogurtu u koji se dodaju začini. Neki ga vole u slatkoj varijanti, kada se u jogurt dodaju komadići voća, vanile i šećera. Odličan je za nesanicu, te se pije uveče pred spavanje. Slani lassi se spravlja od zasoljenog jogurta i kumina. Potpomaže boljem varenju i uz njega se lakše podnose vrućine.

Omiljena verzija ovog pića u Pakistanu i Indiji je slatki lassi, začinjen ružinom vodicom i medom. Bilo da je u slanom ili slatkom obliku lassi je sjajan antioksidans, te je poželjno uvrstiti ga i u naše jelovnike. Lako se spravlja, a u frižideru može da se čuva i do 24 časa.

Smatra se da se u ovo piće mogu dodavati i plodovi iz Evrope, te tako u jogurtu se mogu staviti voće i začini po želji.

Jedan od najpoznatijih lassi pića, o kome se samo šapuće, jeste onaj pod nazivom „bhang lassi”, jogurt pomešan sa tečnim derivatima biljke kanabis. Kažu da on ima ista svojstva kao i marihuana.  U većini indijskih zemalja ovaj oblik lassi pića je legalizovan. Najčešće se pije o praznicima, pogotovo o prazniku „Holi”.

Evo nekoliko izvornih recepata ovog pića:

Osnovni slatki lassi:

250 ml jogurta, 125 ml hladne vode, 2 kašičice šećera. Kockice leda po želji.

Lassi sa kardamomom i ružinom vodicom:

250 ml jogurta, 125 ml hladne vode, 1-2 kašičice meda, jedno zrnce kardamoma, 2 kašičice ružine vodice, nekoliko kockica leda.

Slani lassi:

250 ml jogurta, 125 ml hladne vode, pola kašičice semenki kumina koje ste prethodno ipržili u suvom tiganju, četvrtina kašičice soli, nekoliko listića mente sitno iseckanih.

Prijatno ili kako bi Indusi rekli  अच्छी भूख !

Ilustracija YouTube