6

IZLOŽBA DUŠA OD STAKLA JELENE MILOŠEVIĆ JOVANOVIĆ


U okviru manifestacije “Svet žena 2019” koji organizuje Centar za kulturu “Vuk Karadžić” u Loznici srpska slikarka i dizajnerka Jelena Milošević Jovanović će u sredu, 13. marta u 19 časova otvoriti samostalnu izložbu stakla i slika u Muzeju Jadra. Pod nazivom Duša od staklai u izboru Jelene Knežević, istoričarke umetnosti, posetioci će do 31. marta moći da vide odabrane vrhunske komade ručno duvanog i oslikanog stakla, kao i slike iz najnovije produkcije umetnice.

 Radovi umetnice, predstavljeni na izložbi, poput vaza, čaša, tanjira, činija, velikih boca… predstavljaju unikatne ručno oslikane predmete primenjene umetnosti od stakla, čija je draž kako u porodičnoj vrednosti (neki komadi su stari više od jednog veka), tako i u izradi pojedinih predmeta nastalih tehnikom ručno duvanog stakla. Baveći se oslikavanjem tih predmeta, Jelena nas uvodi u svojevrsnu ornamentalnu percepciju sveta, koja doseže do živopisnih fresaka naših srednjovekovnih crkava i manastir, čije korene pronalazimo u Vizantiji. Spajajući duhovne i materijalne niti nastaju floralni i geometrijski motivi, vinjete i prepleti koji dominiraju nad staklenom osnovom, čineći predmete ekspresivnijim, dominantnijim. 

 Svetlucavi sjaj igre svetlosti i senke, srebrnih i zlatnih niti, Jelena je prenela i na svoje slike, u kombinaciji različitih tehnika, dajući svoje viđenje sveta, kako spoljašnjeg, tako i onog  unutrašnjeg, i kako sama autorka kaže:

“Život se sastoji od malih, iznenadnih radosti, trenutaka koje ne treba propustiti, momenata da bez reči kažemo nekom pored sebe, koliko nam znači, da utkamo emociju u svaki potez četke, dok muzika kao dodatak boje preliva stakla i platna nekom finom, posebnom energijom, i izvlači iz nas sve tuge i nemireiI budi nadu.”