OS Ilija Bircanin 1

PRAVOPIS NA ŠKOLSKIM STEPENICAMA

„Pametne stepenice“ na kojima su ispisane najčešće pravopisne greške koje učenici prave, kao i njihovi ispravno napisani oblici, osvanule su jutros u osnovnoj školi „Ilija Birčanin“ u Zemun Polju. 

Beograd, 26. decembar 2018 – Roma Company inicirala je zajedno sa OŠ „Ilija Birčanin“ akciju postavljanja tačnih i pogrešnih izraza na stepenicama sa idejom da učenici, vizuelno lakše upamte kako se pravilno pišu određene reči i da više ne prave greške.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Na crvenoj podlozi ispisane su pogrešne, a na zalenoj ispravno napisane reči. Na crvenoj, sa leve strane stepenica stoji reč : “nemogu“ pogrešno napisana kao jedna reč, a sa desne na zelenoj podlozi ispisano je pravlino „ne mogu“. Boje su namerno upotrebljene, kako bi đacima ostalo u pamćenju šta je ispravno, a sta pogrešno. Najčešće greške koje učenci prave su i na rečima: “izvinuo“ umesto „izvinio“ što je pravilno; pogrešno je „višlji“, a pravilno „viši“, greše i kod upotrebe pomoćnog glagola biti u prvom licu jednine aorista: „ja bi“, umesto ispravog oblika: “ja bih“…

„Ovim putem se iskreno zahvaljujemo Roma Company na pomoći koju su nam pružili, a pre svega, što su nam jedan deo škole ukrasili i spojili lepo sa korisnim. Mislim da će đacima, a i pojedinim roditeljima, bar malo, pomoći da isprave pravopisne greške,”izjavio je Bogi Gogić, direktor OŠ „Ilija Birčanin“ u Zemun Polju.