zasto je dobra torba dobra 601

Zašto je Dobra torba dobra?

Pioniri socijalnog preduzetništva u Srbiji

Dobra torba, originalna po svom konceptu i dizajnu, nastala je zahvaljujući spoju mladih preduzetnika Smart kolektiva, dizajnera Nove Iskre i nezaposlenih žena širom Srbije. Šta je to što Dobru torbu čini dobrom, otkrio nam je Smart kolektiv na predstavljanju svog novog brenda i proizvoda prošlog petka, 1. marta…

Na predstavljanju Dobre torbe prošlog petka, 1. marta u prostorijama Smart kolektiva, glumac Milutin Milošević, kako je šaljivo za sebe rekao, te večeri bio je u životnoj ulozi voditelja. Milutin je, tokom prezentacije, nosio torbu koju je sašila gospođa Pejić. Zašto je bitno ko je torbu sašio, pomislićete. Bitno je jer nije u pitanju obična već Dobra torba.

Dobru torbu šiju žene širom Srbije, što je njihova prilika da pobede nezaposlenost i nemaštinu. Svaka od njih potpisuje prezimenom torbu koju je sašila, a to ovom proizvodu daje posebnu toplinu i vrednost. Ukoliko postanete vlasnici ovakve torbe, znaćete koja žena je uložila trud u njeno nastajanje i kojoj ste to dami vi lično, kupovinom torbe, pomogli.

Pogledajte simpatičan video kako biste saznali šta su ove vredne i neizmerno šarmantne žene rekle o tome zašto je Dobra torba bolja.

Dobra torba je nastala zahvaljujući organizaciji Smart kolektiv. Njihov projekat ima posebnu vrednost jer okuplja nezaposlene žene širom naše zemlje i pruža im mogućnost da budu ekonomski nezavisne, a samim tim i zadovoljnije. Kako su došli na ideju za ovakvu vrstu poslovanja, direktorka projekta Ljubica Marinović objašnjava: “Radeći sa udruženjima širom Srbije shvatili smo da ima mnogo ženskih udruženja koja nešto proizvode, ali im je neophodna podrška u dizajnu, marketingu, promociji, prodaji, finansijama… Odlučili smo da probamo da okupimo tim stručnjaka iz raznih oblasti i napravimo sistem u kojem svako radi ono što najbolje zna, udruženja organizuju žene, žene šiju, a mi se bavimo promocijom i prodajom. Za sada to funkcioniše i verujemo da smo uspostavili jedan održivi model poslovanja.”

 

Tokom večeri, kada je Dobra torba bila lansirana, dame su bile veoma ushićene. Da li je tako bilo i na početku kada su im mnogo mlađi ljudi iz Smart kolektiva predložili svoju ideju, direktorka projekta Dobra Torba Ljubica Marinović kaže: “Žene su isprva bile skeptične, ali to nije zbog generacijske razlike. Čak naprotiv, sve one su se oduševile zato što imaju priliku da rade sa mladim ljudima. Međutim, one su očekivale da je to još jedan projekat edukacije. Kada smo im objasnili kakav je projekat u pitanju, one su odgovarale sa osmehom: „Najzad nešto konkretno!“.”

 

Dobra torba je inovativnog dizajna. Veoma je praktična i genijalna je u svojoj jednostavnosti. Zahvaljujući načinu na koji je kreirana i sašivena, Dobra torba može da ima dva oblika i dve dimenzije. Nastala je prema zamisli mladih dizajnera iz dizjan inkubatora Nova Iskra, Zorane Stojanović, Marka Ćerkete i Bojana Jovanovića. Vizuelni identitet brenda radio je Vjeko Sumić.

Predstavnik Nove Iskre Marko Radenković o Dobroj torbi, rekao je: “Zaista smo se trudili da napravimo nešto, što jeste obično, da bude posebno. Ono što ovu torbu čini toliko drugačijom od svih ostalih, pored priče koja stoji iza celog projekta, jeste to što je ona multifunkcionalna. Ova torba ima jedan magičan detalj, odnosno vrlo lako postaje veća torba. Imali smo težak zadatak da od tri izvanredna rešenja izaberemo jedan.”

 

Dobra torba će sigurno vrlo brzo naći put do svojih novih ponosnih vlasnika. Ipak, nameće se pitanje zašto je baš torba postala Dobra, odnosno kako su se tvorci ovog projekta odlučili za baš taj detalj. Zbog rada na promociji društveno odgovornog poslovanja znamo da danas u Srbiji ima mnogo onih koji bi svoj budžet za marketing uložili u nešto što pomaže boljem društvu. Razmišljali smo šta je ono što je njima potrebno, a žene mogu da naprave, pa smo došli na ideju promo torbe. Torba je potrebna na svim seminarima, konferencijama i različitim korporativnim događajima. U nju mogu da se stave fascikla, laptop, promo materijali i pokloni.”, rekla je direktorka projekta Ljubica Marinović.

U proizvodnju Dobre torbe može da se uključi svaka žena, preko lokalnih ženskih udruženja, koja ume da šije i ima sasvim običnu mašinu za šivenje. Do sada su to učinili Udruženje Ravno iz Ćuprije, Ženska multietnička grupa Seleuš, Aktiv žena Bački Jarak iz Temerina, Klub žena Hera iz Bačke Topole i Udruženje za negovanje tradicije Izvor iz Knjaževca.

Dobra torba ima domaći rajsferšlus i šnalu. Međutim, kako iz Smart kolektiva kažu, nisu uspeli da pronađu platno koje je domaće proizvodnje. “Kada smo shvatili da je tekstilna industrija potpuno zamrla u Srbiji i da nema materijala za Dobru torbu koji se proizvodi ovde, zaista smo se razočarali. Naša dugoročna vizija je povratak tekstilne industrije u Srbiji i potpuna domaća proizvodnja Dobre torbe.”

Dobra torba će se prodavati pravnim licima, pre svega kompanijama, institucijama i organizacijama koje prepoznaju njene vrednosti i posluju društveno odgovorno. Sav prihod od prodaje torbi ide upravo ovim vrednim damama, koje su ih i sašile.

Dobru torbu koju je sašila gospođa Maća na poklon je dobio i LookerWeekly.com. Mi joj se ovom prilikom zahvaljujemo.