Screen Shot 2014 07 11 at 11.33.19

Nova Iskra objavljuje poziv za dizajnere

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Nova Iskra objavljuje poziv za dizajnere iz Srbije, sa fokusom na mlade talente i profesionalce, posebno one aktivne u domenima interdisciplinarnog rada, zanata, dizajna proizvoda, istraživačkog rada iz polja dizajna, inovacija, prototypinga, društvenog dizajna i srodnih disciplina.  Šestoro autora iz Srbije (troje iz oblasti književnosti i stripa i troje dizajnera), imaće priliku da provedu po mesec dana u Švedskoj, uz pokrivene troškove puta, smeštaja, radnog prostora i uz mesečnu stipendiju. Pored toga, lokalni partneri će im pružati dodatnu podršku kada je u pitanju povezivanje sa srodnim institucijama, organizacijama i kolegama u Švedskoj.

Program ima open-end karakter, što znači da se od učesnika ne očekuje produkcija konkretnog projekta u okviru trajanja rezidencije, dok će kandidati biti birani na bazi procene o pozitivnom uticaju reziodencije na njihov lični i profesionalni razvoj. Diploma bilo kog fakulteta ili više škole iz sfere kreativnosti (primenjena umetnost, dizajn, arhitektura, umetničke akademije itd.) je jedini formalni preduslov, kao i relevantno profesionalno iskustvo i usavršavanja. Kvalitet portfolija, jedinstveni pristup projektima i motivacija kandidata za ovaj studijski boravak biće glavni kriterijumi pri izboru. Od kandidata se ne očekuju da predlože projekat na kome bi radili tokom rezidencije, ali ukoliko imaju konkretan plan za svoj potencijalni jednomesečni boravak u Švedskoj trebalo bi da ga predstave u okviru prijavnog formulara.

Zainteresovani kandidati moraju popuniti aplikacioni online formular koji se može naći na adresi http://tinyurl.com/createinresidence-novaiskra i pošalju svoj portfolioputem e-maila najkasnije do 17. avgusta. Uži izbor kandidata iz Srbije sačiniće tim Nove Iskre, dok će za finalnu selekciju biti zaduženi švedski partneri. Isti proces biće primenjen i u suprotnom smeru, prilikom izbora švedskih autora koji će po mesec dana provestu u Novoj Iskri. Selekcija kandidata biće završena do 1. septembra, nakon čega će uslediti dogovori oko organizacionih detalja.

Tri izabrana autora iz Srbije imaće pokrovene putne troškove, smeštaj, stipendiju, radni prostor i profesionalnu podršku sva tri istaknuta inovaciona dizajn centra u Malmeu. Stpln će obezbediti radni prostor u okviru svog coworking segmenta, kao i korišćenje svog moderno opremljenog maker lab-a i tri jednonedeljna kursa iz domena izrade prototipova, kao i veze sa lokalnom umetničkom zajednicom. Istraživački inovacioni centar Medea će takođe ponuditi radni prostor i komunikaciju sa univerzitetskim stručnjacima i svojim istraživačima, programima i aktivnostima. Form/ DC će obezbediti veze sa lokalnim zajednicama kreativnih profesionalaca i ugostiti sve javne prezentacije vezane za rezidencijalni program.