film rimu s ljubavlju 448

Film Rimu, s ljubavlju

Film Vudija Alena razglednica Večnog grada

Nakon Barselone, Londona i Pariza, Vudi Alen snimio je još jedan film u evropskom gradu. Film Rimu, s ljubavlju, koji su gledaoci mogli da pogledaju tokom nedavno završenog 41. FEST-a, mogli bi da okarakterišemo kao razglednicu Večnog grada u kojoj su ispisane četiri komične priče…

Film Rimu, s ljubavlju nastao je prema scenariju i režiji Vudija Alena, tokom prošle, 2012. godine. Kao što je to nekada bio njegov običaj, i sam reditelj se pojavljuje u jednoj od uloga.

U Vudijevom filmu, između ostalih, glume Alek Boldvin, Penelope Kruz i Roberto Benini.

Naslov Rimu, s ljubavlju govori mnogo o tome šta vas očekuje dok budete gledali ovaj film. Već prvi kadar prikazuje nam Rim, “vozeći” nas Trgom Venecija na kojem se nalazi monumentalna građevina Oltar otadžbine. Dalje tokom filma ređaju se mnoga turistički atraktivna obeležja ovog grada, kao što su Mikelanđelov trg, Fontana di Trevi, Španske stepenice, Koloseum ali i stanica Termini. Brojne panorame grada, koje prikazuju rimske krovove, samo su još jedan od načina na koji je Alen učinio ovaj film svojevrsnom razglednicom Rima. U filmu je, pored engleskog, prisustan i italijanski jezik.

Rim s ljubavlju neće vam otkriti nešto više o Večnom gradu i njegovoj kulturi, već će vas zabaviti svojim komičnim pričama koje govore o ljudima koji su iz različitih pobuda došli u Rim. Svaka od njih, pored toga što je smešna, prikazuje i različite ljudske osobine, porive i želje.

 

U potrazi za boljim životom

Jedan od komičnih zapleta nastaje kada italijanski  mladi bračni par dolazi na medeni mesec u Rim. Puni nade, i sa ambicijom da mladoženja ostvari napredak u karijeri, dolaskom u Rim, zapadaju u neverovatno zamršene seksualne avanture. U ovoj priči Penelope Kruz glumi prostitutku.

U potrazi za poslednjom šansom

Druga priča, govori o američkoj turistkinji koja upoznaje Italijana koji je ubrzo po susreti veri. Glavna radnja počinje po dolasku njenih roditelja, majke psihologa, i oca penzionisanog kompozitora (glumi ga Vudi Alen), odnosno u momentu njihovog upoznavanja sa roditeljima verenika njihove ćerke – domaćica i pogrebnik. Penzionisani kompozitor polaže svoje kreativne nade u pogrebnika koji sjajno peva, ali samo dok se tušira.

U potrazi za prošlim životom

Arhitekta (glumi ga Alek Boldvin) vraća se u Rim nakon par decenija. Živeo je u ovom gradu dok je bio student, kada se neizlečivo zaljubio u drugaricu svoje tadašnje devojke, u brbljivu glumicu. Šetajući se ulicom u kojoj je nekada živeo, doživljava putovanje kroz vreme, sreće samog sebe. Još jednom proživljava nekadašnju ljubav.

U potrazi za slavom

Ova priča verovatno će mnogima biti omiljena jer u njoj igra Roberto Benini. On je prosečan Rimljanin koji iznenada biva upleten u svet rijaliti zvezda. Život mu se preko noći menja, postaje slavan na “pet minuta”. Šta to predstavlja, kako to utiče na njega i šta biva nakon slave, čini jednu zanimljivu komičnu priču.

Vudijevski dijalozi, lepe slike Rima, nekad više nekad manje uspešan humor čine Rimu, s ljubavlju film koji će vam, u svakom slučaju, prijati.

Ilustracija: YouTube