SWPA portret RongRong inri
SWPA portret RongRong & inri

Upoznajte RongRong & inri – bračni par fotografa

RongRong (Kina) i inri (Japan) su, nakon uspešnih individualnih karijera, započeli  saradnju 2000. godine. Iako nisu mogli da se sporazumeju kada su se upoznali, pronašli su zajednički jezik zahvaljujući fotografiji. Njihovi zajednički radovi predstavljaju univerzalne motive ljudskog života, pa su samim tim i izuzetno lični i univerzalno razumljivi.

Za seriju fotografija kao što su Mt. Fuji (Planina Fudži), in Nature (u Prirodi), Liulitun (Liulitun) i Tsumari Story (Priča o Tsumariju), autori su pronašli inspiraciju u lepoti ljudskog tela u prirodi i urbanom okruženju, što je naišlo na priznanje od strane kritike. Skorija dela ističu lepotu i vrednost novog početka u njihovom zajedničkom životu i okruženju, naročito u svetlu sveta koji se brzo menja.

RongRong & inri su 2007. godine u umetničkom kvartu Pekinga Saošangdi osnovali umetnički centar Three Shadows Photography. Zgradu centra je dizajnirao njihov prijatelj Aj Vejvej, kineski savremeni umetnik i aktivista. O značaju ove ustanove za lokalne umetnike govori i nedavna postavka „Kineska fotografija: Dvadeseti vek i kasnije”, prva izložba koja predstavlja istoriju ove zemlje iz perspektive njenih građana.

Osim zdanja u Pekingu, RongRong& & inri su osnovali i Three Shadows prostor u Sjamenu 2015. godine. Takođe, 2009. godine ustanovljena je godišnja nagrada Three Shadows Photography Award sa ciljem otkrivanja i podsticanja talentovanih autora iz Kine.

Nakon saradnje sa francuskim festivalom Les Rencontres d’Arles na festivalu Caochangdi Photospring, RongRong je sklopio partnerstvo sa gradom Arlom i opštinom Đimej južnog kineskog grada Sjamena kako bi 2015. godine pokrenuo festival fotografije Jimei x Arles. Na prvom izdanju festivala predstavilo se približno 4.000 autora sa više od 2.000 radova.

RongRong i inri trenutno žive na relaciji Peking – Tokio.