Plafon Galerija Tiffany; foto: Tijana Janković

Umetnost u staklu: Tiffany

U malom selu Tripkova živi porodica Tošanić – tata Velimir, mama Mileva i ćerka Ana. Vredni, uporni i talentovani Tošanići porodično vode radionicu za umetničku obradu stakla “Tiffany”, u kojoj nastaju svetski poznati vitraži, lampe, posuđe, nakit… Svoje radove predstaviće od 27. do 29. juna, u galeriji Progres u Beogradu, u okviru promocije turističke ponude regije Zapadna Srbija.

Dovoljno je da kažemo da vitraži iz Tripkove krase prozore Putinove rezidencije u zalivu Volge, kako bismo ilustrovali koliko kvalitetno radi tročlana porodica Tošanić.

 

Velimir Tošanić; foto: Tijana Janković
Velimir Tošanić; foto: Tijana Janković

Prozorski vitraži “Tiffany”, kako Velimir Tošanić kaže, veoma su trajni, jer su zaštićeni u takozvanom sendviču. Pri njihovoj izradi, on koristi “tifani tehniku”. Osim ovih tehnike, Tošanić upotrebljava i peskiranje. Za tehniku fuzije stakla (dekorisanje stakla njegovim topljenjem), nabavio je specijalnu peć.

Naziv radionice je nastao po čuvenom imenu iz sveta vitraža i lampi od bojenog stakla, amerikancu Luiju Komfotu Tifaniju (1884-1933). Tifanijev rad poznat je po tome što su nejgovi predmeti bili ukrašeni spajanjem staklića u boji bakarnom folijom i kalajom. Po njemu je ova tehnika i nazvana “tifani”.

Kao primer do sada najzahtevnijeg projekta, Tošanić je istakao plafonski vitraž u rezidenciji Nikolić (Beograd), koji predstavlja hor devojaka. Za ovu dekoraciju bilo je potrebno 25 000 komada stakla i sedam kilometara bakarne trake.

Rezidencija Nikolić; foto: radionica Tiffany
Rezidencija Nikolić; foto: radionica Tiffany

Staklo koje Tošanići koriste je nemačko.

Kako je “Tiffany” došao u Tripkovu?

Velimir Tošanić je naučio tehniku umetničke obrade stakla kod holandskog učitelja u Nemačkoj. Kada je dobro izučio zanat, vratio se u očevinu, u selo Tripkova, gde je osnovao radionicu za umetničku obradu stakla “Tiffany” 1988. godine. Pored supruge Mileve, Velimiru se u poslu pridružila i ćerka, tridesetdvogodišnja Ana. Ona je sada i vlasnica radionice. Velimir je majstor za vitraže, dok dame dizajniraju upotrebne i dekorativne predmete od stakla. Takođe, ostvarili su saradnju i sa različitim dizajnerima.

Velimir i ćerka Ana; foto: Tijana Janković
Velimir i ćerka Ana; foto: Tijana Janković

Njihova radionica i prodajno-izložbena galerija  smeštene su u centru Tripkove, selu prelepog pejzaža nedaleko od Užica, koje deli sudbinu i drugih srpskih sela – gotovo da i nema dece.

Galerija “Tiffany” nalazi se u nekadašnjoj učionici seoske škole. Prostrana i svetla prostorija, u kojoj se nalaze brojni predmeti nastali umetničkom obradom stakla, moderna je i veoma lepa. Ovo je jedino prodajno mesto umetničke radionice “Tiffany”, što je dobar razlog da svratite u Tripkovu. Mada, njihove proizvode moguće je i naručiti.

Kako uživo izgledaju predmeti od stakla iz radionice porodice Tošanić možete videti i u Beogradu, od 27. do 29. juna u galeriji Progres. Ova izložba je i prodajnog karaktera.

[info]LookerWeekly.com posetio je umetničku radionicu “Tiffany” zahvaljujući Umetničkom press karavanu i putovanju Zapadnom Srbijom.[/info]