gojko arhipelag

Počela nedelja vrhunske književnosti

Izložbom, posvećenom jednom od najuzbudljivijih likova moderne evropske književnosti, pesniku Zbignjevu Herbertu, otvoren je 2. Beogradski festival evropske književnosti, sinoć u holu Doma omladine Beograda.

Izložba crteža i rukopisa (pisanih rukom i mašinom) poljskog pesnika Zbignjeva Herberta, tvorca Gospodina Kogita, deo je multimedijalnog programa 2. Beogradskog festivala evropske kniževnosti, posvećenog vrhunskoj književnosti.

Pesnik Herbert je imao veliki uticaj na naše pesnike, a o njegovim crtežima se malo znalo. “On je celog svog veka na marginama svojih rukopisa crtao vinjete, koje su bile posvećene njegovim opsesijama – npr., Veneciji, Italiji, staroj Grčkoj… Crteže je pokazivao samo najboljim prijateljima. Danas, svi mi možemo da vidimo jedan izbor tih crteža, ovde na izložbi 2. Beogradskog festivala evropske književnosti. Ovom izložbom, otvaram Festival.” – na otvaranju Festivala, rekao je glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

2. Beogradski festival evropske književnosti zvanično je počeo nakon što je pesnik Duško Novaković pročitao pesmu posvećenu Herbertu.

Ova književna manifestacija, pod sloganom “Najbolje od svega. Najbolje za sve.”, trajaće do 28. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda.

Pored izložbe, publika ima mogućnost da besplatno pogleda filmove koji su nastali po vrhunskim književnim delima, kao što su to: Logor posrnulih žena Laca Halame (prema romanu Antona Balaža Logor posrnulih žena), Petrovgradska prašina Ilije Torbice (prema romanu Vojislava Despotova Petrovgradska prašina) i Ljubavnici kafea Flor Ilana Durana Koena (film o Žan-Pol Sartru i Simon de Bovoar). Projekcije su od 21h u Velikoj sali DOB-a.

Svake naredne večeri Festivala, na sceni će biti po dva pisca i to u dva termina – od 19h i od 20h. Publici će se predstaviti Florans Noavil, Goce Smilevski, Srđan V. Tešin, Muharem Bazdulj, Igor Štiks i Živorad Nedeljković.

Festival organizuje Izdavačka kuća Arhipelag u saradnji sa Domom omladine Beograda.

foto: Tijana Janković