ID 10034246

Ljubav voli slobodu

Nije uspeh u šablonu

Svi strahujemo od toga da će partner prestati da nas želi, kao i da ćemo sami izgubiti interesovanje. Onog koga volimo ne želimo da povredimo.

Ipak, malo ko radi nešto po tom pitanju. I dalje ljubav merimo prema opšte prihvaćenim pravilima, materijalnim mogućnostima i ugledamo se na veze iz komšiluka. Zato su patnja i bol suviše česti u ljubavnom životu.  Iako želimo da živimo bez ograničavanja, imamo velike strahove, jer sloboda izuzima okvire u kojima smo navikli da delujemo i sve držimo pod kontrolom.

Do „bratsko sestrinske“ ljubavi ne mora da dođe ukoliko ne zapostavljamo erotski deo, radimo na zavođenju, na svesti i telu. Setite se prvog sastanka, vaše zaljubljenosti, sitnica koje su vam značile, sebe pre nego što ste ušli u vezu. Svaka ljubav gubi na snazi kada sa partnerom postanemo jedno. Tako gubimo sebe i mogućnost da delujemo samostalno i da napredujemo.

Da bi pokazali koliko vole i da bi im ljubav bila uzvraćena istom merom, neki požele da partnera prate baš u svemu. Ovo je još jedan primer neslobode. Ako je voljena osoba na primer muzičar, a mi u velikoj želji da sa njim postanemo jedno, želećemo da sviramo neki instrument. Interesovaćemo se za oblasti koje nas zapravo nikada nisu privlačile, misleći da će nas partner tako sigurno voleti. To radimo, jer imamo očekivanja, pa i šansu da sve upropastimo.

Partner će vas voleti ako poštujete pre svega sebe i svoja interesovanja. Tek posle toga dolazi vaša želja da se priključite njegovim akcijama. Ako ste odlučili da se menjate zbog osobe koju volite, u svađi nikada nemojte da izgovorite „Šta sam sve zbog tebe učinio/la“. Svako je odgovoran za svoje postupke, pa ne krivite partnera za ono što je bila vaša dobra volja.

Vezu gradimo prema opšte prihvaćenim pravilima, a ako nam po prirodi šablon nije jača strana, upropastićemo odnos ma koliko da je on provereni put do uspeha. Šablon izgleda ovako: potrebno je da se partner javi više puta u toku dana, da se uvek interesuje za nas, da znamo gde je i sa kim, da uvek izlazimo u dvoje, da smo svakog dana zajedno… Ovo sve liči na previše obaveza koje umaraju nas pa i našu sposobnost da volimo čisto i trajno. Zakoni, obaveze, su ono što ubrzo ljubavnike pretvara u poslovne partnere. Zato uživajte što više jedno u drugom, kroz upoznavanje i nepredviđene situacije. Budite lucidni ili ozbiljni, ali se uvek ponašajte u skladu sa sobom. Pustite da se emocija slobodno razvija prema vašim prirodnim potrebama, a ne prema onim opšte prihvaćenim.

Teško je biti slobodan u okruženju koje vam unosi nesigurnost svojim pitanjima „Kako je moguće da budeš u takvoj vezi? Pa to je neozbiljno“. Ipak ne dozvolite da vas to poremeti. Mnogi ljudi idu linijom manjeg otpora, pa svoj život vezuju za partnera. Za njih je sloboda nepoznat pojam, a ljubomora i posesivnost nešto što im nije strano. Svi veruju da upoznavanje sa prijateljima i rodbinom vodi ka braku, a malo ko da ljubav, koja ne uključuje sve te protokole, može da sadrži jaku emociju.

Zatvorite vrata svim pravdanjima i osećaju nesigurnosti, ali da biste u ljubavi uživali slobodu potrebno je da budete sa partnerom koji deli vaše mišljenje i sposobnost, ili je bar spreman da nauči nešto o tome. Zato je dobra komunikacija ključ i emocionlnog uspeha.

Ako i pored slobode, truda, ljubav dobije formu potpunog prijateljstva, nema potrebe da tu ostanete. Ljubav može da traje dugo, a može i da se završi svakog trenutka. To je sloboda. Sve zavisi i ništa ne zavisi od nas. Niko ne može da tvrdi da ljubav sa jednom osobom traje ceo život. Kada ulazimo u vezu moramo biti spremni i na uspeh i na neuspeh. Ono što je najbitnije jeste da ostanemo svoji i održavamo libido.

Kada slobodno volimo ni patnja neće biti nešto što će nas šokirati i zbaciti sa koloseka. Ako smo svesni mogućnosti da ljubav nestane, ako znamo da je potrebno da imamo i poverenja i nepoverenja da bismo bili jedinstveni, ako smo se razvijali u više pravaca i postali spremni za sreću i bol, onda smo dostigli svoju jačinu i stabilnost. Nikom ne smemo slepo da verujemo, jer to ograničava i nas i partnera. Ako parter danas kaže da nas voli, a sutra da je sve završeno, potrebno je da to prihvatimo. Ne govorimo da nam neće biti žao, već da ćemo se snaći i u nastalom bolu.

Za početak, da biste uspeli slobodno da volite, morate da se oslobodite svih kompleksa, strahova, ljubavnog šablona, koji vas pritiskaju. Samo tako ćete kroz emocije ploviti bezbedno i doživeti sreću koju želite…

foto: photostock at FreeDigitalPhotos.net