ID 100189382

Kod komšinice na poslastice

Praznog stomaka ulazite u svoju zgradu, a hodnikom se širi miris domaćeg lonca. Šta li se to kod komšinice krčka, da li biste probali malo tuđeg ručka?

Miris komšijske čorbe inspirisao je holandske supružnike da pokrenu sajt putem kojeg komšije razmenjuju preostalu hranu od ručka.

Naime, poput običaja iz vremena naših baka, od sada i u Holandiji komšinice razmenjuju tanjire. Marieke Hart i Jan Thij Bakker osmislili su jednostavan koncept razmene hrane u Holandiji, koji polako postaje popularan i u drugim zemljama.

Oni koji žele da pronađu ukusan a jeftin obrok potrebno je samo da se registruju na sajtu shareyourmeal.net i da pretragom otkriju šta se to u kraju dobro kuva. Vredne domaćice takođe su registrovane korisnice sajta. One postavljaju sliku, opis i količinu raspoloživih porcija svog ručka.

Cena jela se određuje prema novcu utrošenom pri kupovini sastojaka. Na ovaj način ogladneli komšija dobija topli obrok po veoma pristupačnoj ceni, dok onaj siti preostalu hranu ne baca, već je deli sa drugima.

Deljenjem hrane, kako na sajtu shareyourmeal.net kažu njegovi osnivači, ljudi upoznaju svoj komšiluk i zbližavaju se. Hrana se ne baca, a novac se štedi.

Zanimljivo je da na sajtu postoji i top lista najboljih obroka i komšija sa najvećim apetitom.

Korisnici holandskog sajta shareyourmeal.net, koji postoji već godinu dana, pojeli su oko 73, 000 obroka. Uskoro, svoju zamisao o deljenju hrane holandski bračni par će realizovati i u Americi. Marieke Hart i Jan Thij Bakker su na ovaj način objedinili svoju ljubav prema domaćoj kuhinji i interesovanje za socijalno preduzetništvo.

Danas ja pravim tortu, pa ću ti doneti parče na tanjiru, a sutra mi ga ti vrati s komadom rolata – nekada je bio veoma popularan komšijski rezon kod nas. Možda je vreme da ponovo razmislimo o prisnijim komšijskim odnosima, o hrani koju bacamo i o tome kako jedni drugima možemo da pomognemo.

foto: moggara12 at FreeDigitalPhotos.net