(s)BUK: Studentsko bijenale umetnosti knjige

Studentsko bijenale umetnosti knjige koje traje do 20. novembra u Galeriji DKSG, proizašlo je iz prethodne saradnje Doma kulture „Studentski grad“ i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu u cilju predstavljanja aktuelne produkcije umetnosti knjige koje nastaju na umetničkim Akademijama u Srbiji i inostranstvu. Kako se pokazalo da je interesovanje za ovakve knjige u svetu danas veliko, a u želji da stvorimo mrežu fakulteta i akademija koji neguju ovu vrstu vizuelnog istraživanja i izražavanja odlučili smo da osnujemo Međunarodno studentsko bijenale, koje bi približio i objasnilo ovaj medij, u isto vreme ga popularizujući.

Projekat obuhvata izložbu, radionice, prezentacije, predavanja i publikaciju o umetnosti knjige koja predstavlja uzbudljivu oblast istraživanja i eksperimentisanja slikom, tekstom, fontovima, materijalima, načinom listanja i vrstama poveza. Time se može saopštiti sadržaj koji nastaje u preseku različitih discipilina: grafike, slikarstva, skulpture, dizajna, fotografije, literature, stripa, primenjenog vajarstva, tipografije, kaligrafije, konceptualne umetnosti, ilustracije.

Autorke projekta:Maida Gruden (DKSG) i Olivera Batajić Sretenović (FPU)

Pomoć u realizaciji: Danica Bojić (FPU)

 

Požurite! Prijavite se za radionice i dođite na predavanja. 

Mesto DKSG!

Radno vreme Galerije: svakog  dana osim nedelje od 17.00 – 21.00

Prateći program BUKirajte vikend, Galerija i Donji hol:

Subota, 10. novembar

12.00, Galerija

Staromodni papir / predavanje

O staromodnom papiru i svom iskustvu u pravljenju papira, pričaće sa vama Snežana Nena Skoko, saradnica na radionici ručne izrade papira na Fakultetu primenjenih umetnosti.

13.00 – 19.00, Donji hol

Sito BUKa, štampanje korica knjiga tehnikom sito-štampe / radionica

Učesnici će imati priliku da realizuju omote za sveske, koji će 17. novembra biti povezani na radionici koju će voditi Lenard Mand. Polaznici će biti upoznati sa eksperimentalnim tehnikama sito-štampe bez korišćenja hemijskog fotosenzitivnog procesa.

Radionicu vodi: Žoana Markade-Mot (JohannaMarcade-Mot) grafička dizajnerka i sito-štamparka iz Francuske. Diplomirala je na smeru Vizuelna komunikacija na Akademiji lepih umetnosti u Sent-Etjenu. Već 11 godina živi i radi u Srbiji. Deo je kolektiva Matrijaršija i jedna od osnivača festivala nesvrstanog stripa Novo Doba. Radi kao saradnica za sito-štampu na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Nedelja, 11. novembar

12.00, Galerija

Studenti predstavljaju / prezentacije

Tradicija oblikovanja bibliofilskih izdanja na Fakultetu primenjenih umetnosti stara je već skoro 60 godina. S druge strane, knjige umetnika, na istom fakultetu postale su zadatak i izazov za studente. Koje su razlike između ove dve vrste knjige i kako se one osmišljavaju i realizuju predstaviće nam studenti kroz primere svojih projekata.

13.00 – 19.00, Donji hol

Sito BUKa, štampanje korica knjiga tehnikom sito-štampe / radionica

Polaznici će otkriti klasičnu tehniku štampanja korica knjiga sa razvijanjem emulzije.

Radionicu vodi: Žoana Markade-Mot

Subota, 17. novembar

12.00, Galerija

O povezu knjiga: Svrha, estetika, istorijat i vrste poveza / predavanje

Govori: Aleksandar Ćeklić, primenjeni umetnik, istraživač i autor stručno-naučnih tekstova iz oblasti istorije poveza knjiga. Saradnik je na radionici umetničkog poveza knjiga na Fakultetu primenjenih umetnosti.

13.00 – 19.00, Donji hol 

Estonski povezano, radionica ručnog poveza knjiga / radionica

Radionicu vodi: Lenard Mand (Lennart Mand), šef odeljenja za Dizajn i povez knjiga, fakulteta za dizajn u Talinu (Estonija)

Predavanja i prezentacije su otvoreni za sve posetioce.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.